Велико интересовање за „Србија опен 2022”

Прави празник древне игре на 64 поља, 2. међународни турнир „Србија опен 2022”, почео је у уторак у Новом Саду, актуелној Европској престоници културе.
Дане Баста симболично повлачи први потез на почетку турнира у Мастер центру Новосадског сајма
Фото: Дане Баста симболично повлачи први потез на почетку турнира у Мастер центру Новосадског сајма

У великој сали Мастер центра Новосадског сајма тражило се место више за свечано отварање једног од највећих опен турнира у свету ове године, уз учешће 400 шахиста из 41 државе света.

Током девет такмичарских дана Српска Атина биће поприште великих борби на 64 поља, у две одвојене групе – Мастерс и Аматерској, укључујући све узрасте од пионирског и јуниорског до сениорског и ветеранског. У обе групе играју се турнири у девет кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је 90 минута по играчу за првих 40 потеза, са додатком од 15 минута до краја партије и са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Укупан наградни фонд износи 35.000 евра, при чему ће победнику Мастерс турнира припасти награда од 7.500 евра, док ће најуспешнији у Аматерској групи освојити 1.000 евра. Главни фаворити за прво место су тројица руских велемајстора – Александар Предке (2688), Алексеј Сарана (2670) и Антон Демченко (2654), а одмах за њима следи наш велемајстор Велимир Ивић (2628). Нажалост, победник прошлогодишњег Србија опена 2021, индијско чудо од детета, 18-годишњи Нихал Сарин (2654), неће бранити титулу ове године у Новом Саду, али то ни на који начин не умањује снагу овог првенства.

Треба истаћи да је домаћа публика већ имала прилике да ужива у одличним партијама Александра Предкеа на другом ФИДЕ Гран при турниру одржаном у Београду у марту ове године, а права је штета што су још двојица учесника овог Гран прија, велемајстори Владимир Федосејев (2701) из Русије, уједно прошлогодишњи освајач бронзане медаље на Србија опену 2021. и Ју Јангји (2710) из Кине, у последњем тренутку морали да откажу учешће на овогодишњем издању Србија опена.

Колико је интересовање изазвао овај турнир у свету, најбоље говори податак да се партије преносе на свим водећим шаховским платформама, а организатор је обезбедио пренос партија уживо са Мастерс групе и то са прва 52 стола.

Првог дана, током свечаног отварања, непосредно пред почетак првог кола, а уз пригодан културно-уметнички програм, присутнима су се обратили председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, извршна директорка за конгресне активности Мастер центра Андреа Кнези, члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, коме је припала част да отвори турнир.

– Наредних дана нас очекују сјајне партије, а наш најбоље рејтинговани ш на овом турниру и актуелни првак Србије је велемајстор Велимир Ивић, од кога са правом очекујемо и најбоље резултате – истакао је Баста.

Поносни организатор овог такмичења је Шаховски савез Србије, који је имао праву помоћ колега из Шаховског савеза Војводине и Шаховског савеза Новог Сада.

– Нови Сад има ту част да буде домаћин једног од најјачих турнира ове године, а чињеница да на њему учествује чак 400 играча и међу њима много водећих светских велемајстора чини ме посебно поносним – рекао је први човек СССС-а Драган Лазић.

И члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин похвалио је организацију и изразио радост што ће шахисти из целог света имати прилику да упознају наш град и нашу земљу.

– Желим да се у име Града Новог Сада захвалим Шаховском савезу Србије на уложеном труду да ова манифестација буде реализована према највишим стандардима – истакао је Цвјетићанин.

Сво четворо званичника су и симболично повукли прве потезе на водећим таблама, чиме је турнир и званично почео. Химну Србије и две музичке нумере извела је Оља Петровић из Новог Сада, својевремено двострука победница на такмичењу за франкофону песму у Србији, а програм је водила Исидора Бокан.

Редовна кола играју се сваког дана од 16 часова, осим последњег деветог кола које се игра у среду 6. јула од 10 часова, а одмах по завршетку последње партије биће уприличено свечано затварање и додела награда.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести