Асанжова партнерка: Изручење би било незамислива травестија

ЛОНДОН: Партнерка Џулијана Асанжа Стела Морис изјавила је данас да би одлука о изручењу суоснивача ВикиЛикса САД била "политички и правно погубна за Велику Британију“.
asanz
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

Асанж (49) се суочава са оптужницом од 18 тачака, која укључује заверу за хаковање рачунара и заверу ради прибављања и обелодањивања података националне одбране, што су критичари оценили као опасан напад на слободу штампе, пише Гардијан.

Суд ће данас донети одлуку о томе да ли Асанж треба да буде изручен САД, где његови адвокати кажу да му прети 175 година затвора ако буде осуђен. Америчка влада каже да ће казна вероватно бити између четири и шест година.

Пре пресуде, Морисова, која има двоје деце са Асанжом, рекла је да одлука о дозволи изручења не би била само "незамислива травестија“ за њеног партнера, већ би и наштетила негованим британским слободама.

"То би изменило правила онога што је овде дозвољено објавити“, написала је Стела Морис за Мејл он Сандеј, додајући да би то утицало на расправу о злоупотребама како британске, тако и многих страних влада.

"У ствари, стране државе би могле једноставно да поднесу захтев за изручење рекавши да су британски новинари, или корисници Фејсбука, прекршили њихове законе о цензури. Слободе штампе које негујемо у Британији су бесмислене ако их режими у Русији или Анкари или тужиоци у Александрији у Вирџинији могу криминализовати и сузбити“, истакла је Морисова.

Случај против Асанжа заснива се на томе што је ВикиЛикс објавио стотине хиљада процурелих докумената о ратовима у Авганистану и Ираку, као и дипломатску поверљиву комуникацију, 2010. и 2011. године, подсећа Гардијан.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести