Имран Кан: Полиција опколила моју кућу, очекујем хапшење

ИСЛАМАБАД: Бивши пакистански премијер Имран Кан изјавио је данас да је полиција опколила његову кућу у Лахореу и да очекује да ће бити убрзо поново ухапшен, након што га је влада упозорила ''да преда присталице'' које су оптужене за нападе на војску.
Imran Kan u televizijskom obraćanju naciji, Pakistan Foto: AP Photo/Anjum Naveed
Фото: AP Photo/Anjum Naveed

Кан (70) је написао на Твитеру да је неизбежно његово поновно хапшење.

Кана је ухапсила војска 9. маја због оптужби за корупцију, што он пориче, а то је изазвало талас насиља који је продубио политичку нестабилност у земљи, пренео је Ројтерс.

Врховни суд наредио је Каново пуштање уз кауцију прошлог петка.

Међутим, Кана је влада данас оптужила да је имао помоћнике и присталице који су учествовали у нападима након његовог хапшења и упозорила га да има 24 сата ''да их преда или ће бити суочени са полицијском операцијом''.

Кан је рекао да је неизбежно његово поновно хапшење и да његови противници желе да изазову сукобе његових присталица са војском, што ће, како је рекао, нанети огроман губитак земљи. 

Он је додао да захтева да судска комисија испита насиље које се догодило.

Виши суд је данас Кану продужио кауцију до 31. маја, рекао је његов адвокат. 

Министар информисања провинције Пенџаб Амир Мир рекао је да су обавештајне службе и агенције за спровођење закона идентификовале

око 30 до 40 људи оптужених за нападе на војне објекте који су се крили у Кановој куćи, што је он негирао.

Након Кановог хапшења, хиљаде његових присталица запалили су десетине државних и јавних зграда, укључујући и штаб војске.

Више од 3.000 људи је већ у притвору због насиља.

Федерални министар информисања Маријум Аурангзеб окарактерисао је нападе на војне објекте као "побуну", наводећи да ће онима који су у њих умешани бити суђено на војним судовима.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести