Моди за Дан независности брани политику Индије о Кашмиру

ЊУ ДЕЛХИ:  Индијски премијер Нарендра Моди данас је у говору поводом Дана независности земље бранио одлуку о укидању аутономије за Кашмир рекавши да је такав статус овог региона допринео ширењу сепаратизма.
 Dan nezavisnosti u Indiji Foto: Mahesh Kumar A.
Фото: Дан независности у Индији Фото: Mahesh Kumar A.

Такође је рекао да специјални статус Кашмира није био праведан према женама, јер су према закону оне губиле наследна права ако би се удале за неког ко потиче ван тог региона."Старо уређење у Џаму, Кашмиру и Ладаку охрабрило је корупцију, непотизам али било је и неправде кад је реч о правима жена, деце, Далита, племенских заједница", рекао је Моди.

Моди је рекао и да ће промене у Кашмиру помоћи да тај регион да већи допринос економском развоју Индије."У последњих 70 година постали смо економија вредна два билиона долара, али у последњих пет година додали смо још један билион. Због тога сам уверен да ћемо наредних година постати економија са пет хиљада милијаради долара", рекао је Моди.

Најавио је и именовање новог шефа за одбрану који ће координисати безбедносним операција Индије.Такође је најавио промену изборног система у Индији како би државни избори и они за доњи дом парламента били одржани у исто време.

Индијска влада укинула је уставну одредбу о специјалном статусу Кашмира који му је гарантовао аутономију како би потпуно интегрисала овај већински муслимански регион.Кашмир, који има већинску муслиманску популацију, одавно је камен спотицања између Индије и Пакистана, будући да обе земље полажу право на ту територију.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести