Рјабков: Русија би могла да пружи војни одговор

ЖЕНЕВА: Русија би могла да пружи војни одговор у случају да НАТО размести стратешко наоружање средњег и кратког домета у Европи, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков након састанка са америчком делегацијом коју је предводила заменица америчког државног секретара Венди Шерман у Женеви.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

Русија је позвала Сједињене Америчке Државе да преузму максималну одговорност, јер се ризици од могућег сукоба не могу потценити, додао је он.

Рјабков је, како преноси Спутњик, нагласио и да се Москва нада да ће НАТО у наредна два дана схватити да дијалог о безбедносним гаранцијама не сме да се доведе у ћорсокак и да Алијанса мора да изађе у сусрет руским предлозима о безбедносним гаранцијама.

На разговорима руске и америчке делегације у Женеви говорило се о безбедносним гаранцијама које тражи Москва за неширење НАТО на исток, а Рјабков је рекао да је то апсолутни императив.

Према његовим речима, руске дипломате су дале уверавања америчким колегама да не постоје планови да се нападне Украјина, тако да нема говора о сценарију о ескалацији, пренела је агенција РИА Новости.

Рјабков је оценио да код Американаца није видео разумевање за важност питања која је предочила руска страна.

Он је поручио да жели да верује да ће у "кругу НАТО" бити разумевања за решавање руских питања, али је упозорио да ће бити велика грешка ако се Алијанса не нађе са Русијом на пола пута и да ће то бити штетно за европску безбедност.

"Разговори су били тешки, врло професионални, дубоки, конкретни, без покушаја да се ствари улепшају, да се избегну незгодна питања", открио је Рјабков.

После разговора, додао је, има места за ''''оптимистичнији поглед на ствари".

"Представили смо Американцима до детаља логичан и суштински део наших предлога, објаснили због чега је апсолутни императив да добијемо правно обавезујуће гаранције да се НАТО неће ширити на исток и зашто САД не смеју да поставе оружје у близини руских граница, а које може да погоди нашу територију", нагласио је он.

Рјабков је позвао САД да преузму максималну одговорност у овом тренутку.

"Ризик повезан са могућим повећањем ескалације сукоба се не може потценити", закључио је.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести