САД: Републиканац Рафенспергер постао херој демократа

Републикански државни секретар Џорџије Бред Рафенспергер "зацементирао" је свој статус неочекиваног хероја америчких демократа након
Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger  Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Државни секретар Џорџије Бред Рафенспергер Фото: Youtube/prinscreen

АТЛАНТА: Републикански државни секретар Џорџије Бред Рафенспергер "зацементирао" је свој статус неочекиваног хероја америчких демократа након што је одбацио тврдње председника Доналда Трампа да је изгубио изборе због распрострањене изборне крађе, пише Глас Америке.

Шездесетпетпогодишњи бивши бизнисмен доспео је, још једном, у центар пажње када га је председник Трамп у суботу назвао телефоном и убеђивао да “пронађе” довољно гласова да поништи победу демократе Џоа Бајдена у тој држави, према аудио снимку једночасовног разговора који је Вашингтон пост објавио у недељу.

Као главни изборни званичник Џорџије, Рафенспергер је надзирао неколико поновљених бројања гласова од 3. новембра, а свако ново пребројавање је имало исти резултат - да је јужна америчка држава тесном већином подржала демокраског председничког кандидата, први пут у скоро 30 година.

Такође је више пута оспорио Трампове неосноване тврдње о изборној крађи, чак и када га је председник описао као “непријатеља народа”.

Поново је то урадио у разговору у суботу, када је Трампу рекао да гласови показују да је Бајден прави победник.

Међутим, и Рафенспергер и његове колеге већ недељама упозоравају да их је Трампова реторика довела у опасност.

Рафенспергер, који је годинама радио као грађевински инжењер и био успешан бизнисмен, служио је две године у градској скупштини, а затим четири године у доњем дому скупштине Џорџије пре него што је 2018. наследио садашњег гувернера Брајана Кемпа као главни изборни званичник.

Као дугогодишњи републиканац Рафенспергер је био један од раних присталица председника Трампа 2016. и председник је узвратио услугу подржавши његову кандидатуру за државног секретара. Међутим, добра воља између њих је од тада - нестала.

Трампови неуморни напади после избора 3. новембра укључили су и оптужбу да је Рафенспергер сакрио десетине хиљада илегалних гласова, чиме је осигурао Бајденову победу.

Актуелни републикански сенатори Џорџије - Дејвид Перђу и Кели Лефлер - позвали су Рафенспергера да поднесе оставку. Њих двоје сада воде тесну трку са демократским противкандидатима у другом кругу избора који ће, у уторак, одлучити која странка контролише амерички Сенат.

Рафенспергера оштро напада естаблишмент Републиканске странке из целе државе зато што се није приклонио Трамповој вољи.

Роналд Хем, лидер Републиканске странке у руралном округу Брентли, изјавио је да би Рафенспергер требало да озбиљније схвати Трампове тврдње о изборним преварама. Рекао је да су страначки лидери разговарали о могућем опозиву државног секретара.

"Био сам можда сувише критичан према Бреду, али тамо где има толико дима, ја бих проверио шта се догађа”, рекао је Хем.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести