У БиХ преко Ковакса стигла и пошиљка вакцина АстраЗенеке

САРАЈЕВО: На Међународни аеродром Сарајево вечерас је, летом из Истанбула, допремљено 26.400 доза вакцине АстраЗенека, које је БиХ купила у оквиру механизма Ковакс.
fajzer vakcina
Фото: Pixabay.com

Ово је друга испорука за БиХ путем Ковакс механизма. Раније данас стигло је 23.400 доза Фајзерових вакцина, набављених преко овог механизма.

Из Министарства цивилних послова БиХ саопштено је да су вакцине одмах по доласку упућене крајњим корисницима, надлежним властима у ФБиХ и Републици Српској, пеноси РТРС.

БиХ је кроз Ковакс програм наручила 1.232.000 доза, а врста вакцина зависи од тога којим вакцинама механизам располаже.

БиХ је јутрос добила 23.400 доза вакцина Фајзера и Бионтека, што значи да је укупно данас стигло 49.800 вакцина, наводи босански портал Кликс.

Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт су за набавку вакцина путем Ковакс механизма издвојили око 13 милиона долара, а наручене колицине су довољне за имунизацију око 20 одсто грађана.

Наручено је и 892.000 доза вакцина и преко Европске уније, а њихов долазак очекује се почетком априла.

У РС стигле прве вакцине из Ковакс механизма

БАЊАЛУКА: У Републику Српску стигло је 7.020 доза вакцина против корона вируса компанија Фајзер и Бајонтек, које су набављене преко маханизма Ковакс, саопштено је из Института за јавно здравство РС.

Како наводе, 7.020 доза тих вакцина ускладиштене су у Институту за јавно здравство РС, уз поштовање свих правила одржавања хладног ланца.

Након што Агенција за лекове и медицинска средства БиХ изврши проверу квалитета и одобри употребу вакцина, оне ће бити дистрибуисане у здравствене установе које спроводе вакцинацију широм Републике Српске, преноси РТРС.

БиХ је прва држава у региону која је данас коначно добила 23.400 доза вакцина против корона вируса из Ковакс програма.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести