У Грчкој туристима неће бити потребан тест, нема ни карантина

БЕОГРАД: Туристима у Грчкој неће бити потребан тест на ковид-19, а неће бити ни карантина, преноси портал Грчкаинфо.
grcka more pixabay.
Фото: pixabay.com

То предвиђа план за покретаје туризма у Грчкој под називом "Рестарт тоурисм", који су објавили грчки премијер Кријакос Мицотакис и министар туризма Харис Теохарис.

Туристичка сезона почиње 15. јуна и примењиваће се сви здравствени протоколи како би и грађани и туристи остали безбедни, а могуће је теситање посетилаца методом случајног узорка приликом боравка у земљи.

Туристичка сезона и долазак страних туриста у Грчку почиње 15. јуна када се очекује долазак туриста из око 20 земаља са добрим епидемиолошким резултатима.

Листа тих земаља ће бити јавно објављена крајем маја, а грчки премијер Мицотакис је рекао да су у питању земље Балкана, Балтика и северне Европе, наводи Грчкаинфо.

Према информацијама грчке телевизије СКАИ, првих 18 земаља чије ће туристе Грчка примити од 15. јуна су Кипар, Израел, Кина, Јапан, Аустралија, Норвешка, Данска, Аустрија, Бугарска, Србија, Румунија, Албанија, Пољска, Северна Македонија, БиХ, Мађарска, Словачка и Чешка.

Предвиђено је да једрење на грчким морима почне 25. маја.Кампови и хотели који су отворени током целе године почињу са радом 1. јуна.Такође, 15. јуна ће се отворити сезонски хотели у Грчкој, а истог дана почињу и летови авионом, за почетак само преко аеродрома у Атини (Елефтерос Венизелос).

Туристи из осталих земаља се очекују од 1. јула, а истовремено се отварају и сви остали аеродроми у земљи.Постепено уклањање свих мера се очекује 15. јула.Што се тиче осигурања, здравствена путна осигурања која су туристи уплаћивали ни претходних година нису покривала епидемије и пандемије.

Како наводи Грчкаинфо, вест коју преносе поједини српски медији да ће туристи који оболе од вируса у Грчкој морати да плате за боравак у карантину 2.100 евра, у Грчкој није пренела ниједна званична инстанца.

Такође, сви здравствени протоколи који ће се спроводити у хотелима, угоститељским објектима и плажама у Грчкој биће спроведени како би се туристи и запослени заштитили, а не оштетили ни здравствено ни финансијски.

Сви туристи који желе да наставе са планирањем својих летовања могу извршити резервације смештаја у Грчкој од 15. јуна.

Туристи који су пре пандемије резервисали летовање без агенције треба да провере са власником смештаја датум почетка рада тог смештаја, док они који су резервисали путем агенција нека сачекају инструкције својих туристичких агенција.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести