ДНЕВНИК У ЖАБЉУ Гради се у Чуругу, Госпођинцима...

Општина Жабаљ показала је умеће у стварању подстицајног амбијента за стране инвеститоре. Искористили су одличну прилику, те ће у наредних неколико дана у Госпођинцима бити отворен погон за прераду поврћа немачке компаније „Мамингер конзервен“, што је инвестиција вредна два и по милиона евра, а биће упослено око 300 радника.
1
Фото: Dnevnik.rs

Локална самоуправа даје подршку инвеститорима кроз комунално опремање парцела, израду пројектно-техничке документације, као и кроз убрзавање процеса издавања грађевинских дозвола, све у циљу да се створе бољи услови за инвестирање. За “Дневник” о инвестицијама и плановима говори председник општине Жабаљ Чедомир Божић.

– Уверен сам да ће отварање фабрике у Госпођинцима допринети даљем развоју тржишта пољопривреде и унапредити укупан сектор услуга, који је значајан сегмент и потенцијал наше привреде – казао је Божић. – Пољопривреда је једна од окосница одрживог развоја општине па ћемо се својски трудити да омогућимо све неопходне услове за долазак иностраних инвеститора на тржиште, који би да своје делатности развијају на том подручју.

Фото: Dnevnik.rs

Како каже, показали су да мисле на пољопривреднике и да их увек консултују, што је доказала успешно спроведена заједничка акција чувања целокупног атара, односно 32.000 хектара обрадивог земљишта, 24 сата дневно, већ две године заредом, у сарадњи с Пољочуварском службом и професионалном агенцијом за видео-надзор, за шта је локална самоуправа издвојила више од милион и по динара. Још један од корака који су предузели да помогну пољопривредним произвођачима је субвенционисање кредита, односно камате на краткорочне ненаменске пољопривредне кредите, износом од три милиона динара, па тако пољопривредници могу подићи кредит од милион динара, а вратити га кроз полугодишње ануитете, без трошкова обраде кредита и без трошкова камате.


Буџтски суфицит за вртић и јаслице

Завршни рачун буџета општине за прошлу годину исказао је суфицит од 33 милиона динара, односно, кад се сагледа укупна свота, вишак достиже 70 милиона динара. Део новца од суфицита опредељен је за проширење капацитета вртића у Жабљу и Госпођинцима да би сва пријављена деца била уписана, што је решило један од актуелнијих проблема у општини. Око 70 малишана у просеку сваке године није било распоређено у вртиће у Жабљу и Госпођинцима због недовољног капацитета. Од ове јесени неће бити нераспоређених, а осим тога, у току је реконструкција објекта за јаслице, које ће Жабаљ добити први пут, а биће отворене у октобру. Како кажу из Општине, наставиће и даље да улажу у реконструкцију школа и вртића, од којих најпре следи реконструкција вртића у Чуругу и школе у Госпођинцима, као и завршетак реконструкције оног у Ђурђеву.


Један од већих проблема је застарела водоводна мрежа, на чијем решавању локална самоуправа увелико ради. У току је израда пројектно-техничке документације да би у будућем периоду била потпуно реконструисана цела водоводна мрежа и изграђена фабрика воде у Жабљу. Осим реконструкције водоводне мреже, Општина Жабаљ има још неколико пројеката у плану. Улажу се напори за стварање услова за изградњу индустријске зоне, која ће бити позиционирана поред магистралног пута Нови Сад – Зрењанин.

Континуирано се изводе радови на уклањања дивљих депонија уз регионалне путеве између насељених места у општини Жабаљ.

– Дивље депоније дају ружну слику и представљају еколошки проблем па бих искористио ову прилику да апелујем на све суграђане да смеће одлажу на за то прописано места јер нема ограничења у количини отпада који „Чистоћа“ одвози од корисника. У току су и акције ограђивања дивљих депонија да бисмо спречили угрожавање животне средине – рекао је Чедомир Божић.

Општина сваке године издваја новац за суфинасирање програма, који се додељују удружењима на основу конкурса, а који су од јавног интереса. На тај начин обухваћене су области руралног развоја, заштите животне средине, очувања традиције, очувања објеката од значаја за локалну историју, организовања манифестација локалног значаја, подстицања наталитета, социјалне заштите, заштите лица с инвалидитетом, друштвене бриге о деци, помоћи старима, здравствене заштите, заштите и промовисања људских и мањинских права, образовања и науке, као и хуманитарни, волентерски и други програми и пројекти у којима удружења искључиво и непосредно следе јавне потребе. Осим тога, подстицај ученицима им је један од приоритета, па им тако обезбеђују бесплатан превоз и стипендије.

Фото: Dnevnik.rs

До краја године биће завршен пројекат модерног кеја у Чуругу, на обали Старе Тисе, који је у завршној фази припрема. Биће изграђена савремена стаза, с модерним осветљењем и клупама дуж целог кеја, као и комплекс савремених спортских терена, видиковац, понтони за пецароше и велики паркинг за око 70 места за аутомобиле, што тај пројекат чини веома озбиљним и што ће у великој мери допринети развоју спортског туризма у општини. Жабаљ ће бити богатији за „Европа парк“, који ће бити изграђен у центру, а који ће чинити чувена инфраструктурна здања европских градова у облику елемената, где ће се деца играти и при том учити о европским културним вредностима.

Чедомир Божић је на основу свега што је урађено у општини, ослањајући се и на планове које ће бити реализовани у наредном периоду, закључио да је општина Жабаљ територијална јединица с визијом модерне будућности, коју успешно спроводи у дело.

Марија Рашић

 

Реконструисане улице и обновљени културни објекти

Многобројни инфраструктурни пројекти реализовани су у протеклим месецима, а неки од њих су реконструкција Улице Светог Саве у Чуругу, у инвестиционој вредности већој од 45 милиона динара, у надлежности „Путева Србије”, а ускоро ће бити завршена и реконструкција Улице Светог Николе у Жабљу, за коју је 52 милиона динара обезбедила Покрајинска управа за капитална улагања, а локална самоуправа издвојила је десет милиона динара из буyета, а на углу те улице са Змај Јовином постављају и нови семафор те ће тако Жабаљ добити другу семафорисану раскрсницу.

Реконструисани су и објекати који су служили као домови културе и биоскопске сале. Најпре је у Чуругу, прошлог Митровдана, за прославу Дана општине, отворен Дом културе, затим је протеклог месеца завршена обнова Светосавског дома у Госпођинцима, а у новембру, за прославу Дана општине, свечано ће бити отворена потпуно реновирана биоскопска сала у Жабљу.

Пројекат „Остваривање јавног интереса на територији општине Жабаљ“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Жабаљ. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

ALEKSANDAR
09.09.2019 • 16:09
A Djurdjevo pustaj nizvodu mi ocigledno nismo gradjani ove opstine
Анонимни
09.09.2019 • 19:19
Sve pare idu u Čurug. Godinama je tako.
Pera S.
10.09.2019 • 08:59
Kada budete na vlasti Vi iz Djurdjeva tada ce se raditi kod vas. A dotle čekajte
Dragana
10.09.2019 • 12:06
Nisam iz Đurđevca ali stvarno se malo ulaže u Đurđevo
EUR/RSD 117.3269
Најновије вести