Државна ревизија наградила општину Пландиште

ПЛАНДИШТЕ: Од 119 градова и општина, Општина Пландиште је по ефикасности управљањем јавним финансијама рангирана на 8. место од стране Државне ревизорске институције, која је контролисала финансије локалних самоуправа у протекле четири године.
plandiste repac
Фото: Јован Репац, фото: Општина Пландиште

Председник општине Јован Репац, примио је награду за Општину Пландиште, која представља пример добре праксе за ефикасно управљање јавним финансијама.

До тако високог места Пландиште је дошло захваљујући пројекту „Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама“ које спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Швајцарске владе, каже саветница за информисање у Општини Пландиште Родика Грујеску. Смисао пројекта огледао се у истраживању на тему „Анализа процене јавних финансија на локалном нивоу и креирање ранг-листа јединица локалних самоуправа“.

„На основу извештаја о ревизији јединица локалних самоуправа које је објавила ДРИ, пројектом су предложени критеријуми за рангирање јединица локалних самоуправа по успешности пословања, односно управљања јавним финансијама“, појаснила је Грујеску.

По њеним речима критеријуми су обухватали обим и финансијски утицај неслагања (неправилности) утврђених током редовних ревизија у односу на укупно извршење буyета, врсту ревизорског мишљења изражену након обављене ревизије, статус ангажовања интерних ревизора у јединицама локалних самоуправа, степен ефикасности у исправљању грешака (неправилности) након обављене ревизије, степен извршења буyета у односу на план, обим мера предузетих у поступку ревизије и потраживања по основу пореза на имовину у односу на приходе од пореза на имовину.

„На основу тога, формирана је ранг листа локалних самоупрва по степену ефикасности управљања јавним финансијама, па је тако Пландиште забележио својеврстан успех. Као мала и неразвијена локална самоуправа подигла се високо остављајући иза себе градове и развијене општине“, истакла је Грујески.

З. Делић

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести