Нова лед расвета обасјава паланачке улице

БАЧКА ПАЛАНКА: Изгледа да је, бар када је реч о Бачкој Паланци, живиним и натријумским светиљкама у систему јавне расвете одзвонило.
d
Фото: Dnevnik.rs

Јавно предузеће „Стандард“, коме је локална самоуправа поверила, поред осталог, управљање овим послом до сада је у 10-так овдашњих улица, али и неколико раскрсница и паркова поставило нове ЛЕД светиљке. - У Бачкој Паланци у систему јавне расвете инсталисано је 1.861 светиљки, а укупно, односно у свим насељеним местима има их 4.600 – каже мр Мирослав Сићевић, директор „Стандарда“. - Једну трећине чине живине сијалице, а остало су натријумске. Улице које су одабране за такозвани пилот- пројекат ЛЕД расвете имале су неадекватно осветљење, тачније нису биле довољно осветљене у смислу равномерности и нарочито са аспекта енергетске (не)ефикасности постојећих радних тела, односно светиљки.

У првој фази ЛЕД расвету добиле су улице Крајишких бригада и Његошева, у другој фази: Ужичка, Вуковарска и Савска, затим Банатска 2 (сабирна улица), Петровачка, Бранка Ћопића, Параћинска и завршни део Кумановске. - Интересантна је рачница која показује да се ЛЕД расветом добија више светла за много мање пара – додаје Сићевић. – Потрошња пре постављања нових светиљки износила је укупно 9.492 вати. Након реконструкције, односно замене ЛЕД расветом, дошли смо до укупно 2.642. Разлика у потрошњи је 6.850 вати само у инсталисаној снази.

На велико задовољство грађана ЛЕД расвета постављена је и у Улици Алексе Шантића, која никада није имала јавну расвету. Такође, ЛЕД сијалице постављене су и на раскрсници према Спортској хали, а поред заливног језера Тиквара, као и у Улици Димитрија Туцовића, где се мора још појачати с бар још једним стубом за расвету, што се планира у наредној години, најављује Сићевић.

ЛЕД расветом осветљени су и паркови у Парагама и Товаришеву. До краја године планира се комплетна реконструкција јавне расвете у Улици Ђорђа Зличића, где ће такође бити постављене нове ЛЕД сијалице.

М. Суџум

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести