Обележена 75. годишњица Батинске битке

У име Града Сомбора присутне је поздравила градоначелница Душанка Голубовић која је  указала на сам значај Батинске битке у антифашистичкој борби, при чему је посебно истакла допринос младих људи партизанских и совјетских јединица.
U muzejskom kompleksu postavljena izložba „Mladost Vojvodine u Batinskoj bitki“ Foto: Dnevnik.rs
Фото: У музејском комплексу постављена изложба „Младост Војводине у Батинској битки“ Фото: Дневник.рс

СОМБОР: Полагањем венаца на Споменик Батинске битке на обали Дунава у Бездану и пригодним програмом обележена је 75. годишњица једне од највећих битака на тлу Југославије у Другом светском рату, у којој су победу однеле јединице 51. Војвођанске дивизије Народноослободилачке војске Југославије и трупе Јужног фронта Црвене армије под командом маршала Толбухина.

У име Града Сомбора присутне је поздравила градоначелница Душанка Голубовић која је  указала на сам значај Батинске битке у антифашистичкој борби, при чему је посебно истакла допринос младих људи партизанских и совјетских јединица.

- Питање младих је увек актуелно питање, питање прошлости, садашњости и будућности. Свакако од посебног значаја јесте допринос који су млади, штавише деца, дали у једном оваквом догађају. Када смо 2017. године обновили и отворили ово здање Спомен комплекса музеја Батинске битке, тада смо имали прилику да у овој изложби и поставци видимо и имена бројних младих људи - рекла је овом приликом сомборска градоначелница Душанка Голубовић.  - Мој најјачи утисак била је једна млада хероина која је дала свој велики допринос о коме ћемо у овој изложби, као и о доприносу свих младих имати прилику и данас да чујемо. Отуда данас за све ове младе који су свој живот и своје здравље жртвовали пре 75 година у овој бици одајемо посебну почаст и признање. На неки начин то нам оставља и обавезу да слободу коју су они тада изборили, поштовање, уважавање различитости и све оно што представља резултат борбе над фашизмом и данас чувамо и преносимо будућим генерацијама.

Речи захвалности свим херојима који су погинули у борби против фашизма изразио је и представник Амбасаде Руске федерације у Београду Алексеј Цибулин, као и заменик председника СУБНОР-а Србије генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић.

Након полагања венаца бројних делегација града, АП Војводине, СУБНОР, Војске Србије и других удружења на спомен- обележје Батинске битке у самом Музеју посвећеном овој ратној епопеји отворена је и изложба Градског музеја Сомбор која у фокус ставља младе борце-учеснике ове велике битке.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести