Плавуше из Ковачице скувале најбољи ајвар

НОВИ САД: Екипа „Веселе плавуше” из Ковачице победила је у такмичењу за мајстора ајвара, у оквиру манифестације „Изађи ми на теглу". Финално такмичење одржано је у суботу у Новом Саду

 на платоу испред маркета „Рода”. У конкуренцији 12 екипа друго место освојила је екипа „Жуте папричице” Пољопривредно-ветеринарске школе из Врања, док је треће место припало екипи Спортско-рекреативног центра „Дубочица” из Лесковца.Победнице су добиле медаље, шпорет и остале вредне награде. Такође, награђене су и екипе које су имале најкреативнији штанд – „Надине жене” из Кумана код Новог Бечеја, и екипа са најбољом атмосфером „Колиба код Милунке”, са Златибора.

- Пресрећне смо. Шале на наш рачун вуку корене још из квалификационог такмичења у Ковачици када нико није веровао да плавуше знају да праве ајвар. Сада смо сасвим сигурно оправдале титулу најбољих у свом граду иако и саме још увек нисмо свесне победе - рекла је капитен екипе Ивана Пејовић.

А шта је потребно за добар ајвар?- Мора бити добра паприка, али и добар мајстор. Наравно, потребни су и зачини и да се све ради с љубављу - истиче представница „Надиних жена” из Кумана Олгица Гагић.

У потрази за најбољим ајваром, жири је обишао 15 градова широм Србије. Ајвар је кувало више од 200 екипа, а напуњено је око 1.000 тегли.
Манифестација „Изађи ми на теглу” има за циљ да споји традиционално и модерно, село и град, прошлост и садашњост, добар рецепт са истанчаним укусом и пронађе најбољи ајвар у Србији.

- Привели смо крају још једну сезону каравана који је у овој години наставио да шири осмех, позитивну енергију и здрав такмичарски дух широм Србије. Добили смо најбољи рецепт уз дивно дружење с најбољим екипама које су нам приредиле аутентични доживљај свог краја уредивши штандове који су обиловали домаћом храном најразличитијих крајева наше земље. Атмосфера је, упркос лошем времену, била сјајна - каже организаторка Љиљана Вукотић.

За одабир победника био је задужен трочлани стручни жири у саставу: др Драган Тешановић, шеф Катедре за гастрономију на Природно математичком факултету у Новом Саду који је и председавао жиријем, др Љуба Врачар, редовни професор у пензији са Катедре за технологију прераде воћа и поврћа, затим, председник Асоцијације шефова кувара Србије Иво Андрић и Горана Терзић, представница „Алфаплама”, спонзора награда у великом финалу.

М. Б.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести