Прикупљање амбалаже за рециклажу у Бечеју

БЕЧЕЈ: Трећа година успешне сарадње београдске фирме „Екостар Пак“ и бечејског „Потисја“ ових дана добија нови партнерски вид у реализацији акције сакупљања стаклене амбалаже. Тим поводом је у пословној згради „Потисја“ одржана конференција за представнике медије.
be zuti
Фото: В. Јанков

- Тражимо начин како да мотивишемо грађане Србије да дају пуни допринос да сепарација отпада буде још боља и ефикаснија, да се правилно разврста и оде тамо где треба. Управо из тог разлога организујемо акцију сакупљања стаклене амбалаже, а учеснике у акцији награђујемо платненим цегерима, чиме доприносимо да се смањи употреба једнократних пластичних кеса - истакла је представница „Екостар Пак“-а Бојана Перишић и додала да се стакло по природи може неограничен број пута рециклирати и као отпад је погодно за примарну сепарацију.

Све је, међутим, узалуд ако се грађани не укључе у акцију. Београђани су припремили 1.000 платнених цегера за житеље бечејске општине који се укључе у акцију прикупљања стаклених тегли или флаша.

- Жути контејнери су и до сада били, између осталог, намењени пркупљању стаклене амбалаже. Сада ћемо наменски само за стаклену амбалажу поставити контејнере у дворишту наше пословне зграде у Улици Милоша Црњанског 46 и код благајне на Градској пијаци, како би људи приликом плаћања рачуна могли да донесу најмање 15 комада стаклене амбалаже и добију платнени цегер. У договору са Месним заједницама, одредићемо место постављања таквих контејнера у насељеним местима бечејске општине. Акција је почела и трајаће до краја новембра, а ако се укаже потреба продужићемо је - додао је еколог у „Потисју” Борис Гаковић.

Првенствени циљ акције је да се примарном селекцијом што мање отпада однесе на Градску депонију „Ботра“ и да се одређени материјал као секундарна сировина припреми за рециклажу. Београдски партнер је нагласио да су се Бечејци потврдили као добри аниматори међу корисницима својих услуга код сваког заједничког пројекта, а то је први предуслов да актуелна акција крене у позитивном смеру.

- Ево добре прилике да се приликом актуелне припреме зимнице вишак стаклене амбалаже у подрумима, таванима и шупама рашчисти. Ко има већи контигент, пар десетина комада тегли или флаша, може да нас позове и наши радници ће возилом фирме доћи да преузму стаклену амбалажу, додао је на крају директор бечејског „Потисја“ Золтан Фејеш.

В. Јанков

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести