Акварели знаменитог темеринског сликара Димитрија Коларевића стају у монографију

Међу седам пројеката у области издавачке делатности које ће финансијски подржати општина Темерин је монографија акварела знаменитог темеринског сликара Димитрија Коларевића.
т
Фото: Општина Темерин/ Приватна архива

Како је за „Дневник” рекла ћерка великана, Снежана Мандић Коларевић, књига ће садржати око 160 акварела, груписаних у 10 целина, који ће бити пропраћени кратким текстовима различитих аутора. Главну ликовну критику у уводном делу монографије о стваралачком опусу сликара писао је академски вајар Данило Вуксановић из Галерије Матице српске, а фотографије акварела радио је Мартин Цандир.

– Желели смо да објединимо и сачувамо лик и дело које чине суштину бића Димитрија Коларевића, а подршка коју сам добила од општине Темерин ми је потврда да људи одавде и те како увиђају колико је важно отргнути од заборава једног од најеминентнијих и најзначајнијих уметника које је општина Темерин икада имала – рекла је Снежана Мандић Коларевић. – У овом крају у великој мери уважавају све оно што је Димитрије радио за културу у општини, тако су ми директор КЦ „Лукијан Мушицки” у Темерину Божидар Пролић и тамошњи запослени били велики ослонац на путу од саме идеје за истицањем значаја живота и дела мог оца, али и уметности уопште, до реализације издавања монографије обједињених ремек дела.

Сликарством се, каже, почео бавити још као студент, са двадесетак година, и то углавом уљем на платну, да би се последњих 30 година базирао на акварел технику. А све слике које ће се наћи у монографији биле су у приватном власништву, јер их је сликар сматрао својим ремек делима, те нису биле на продају, већ су опредељене да буду легат будућим нараштајима.

Фото: Општина Темерин/ Приватна архива

– У креирању монографије учествовали су очеви блиски пријатељи из света уметности, али и из других бранши, но цене и воле уметност, нарочито његова дела – истиче наша саговорница. – Они су писали текстове који прате слике, те су неки описи у уској вези са уметношћу, док су неки писани у виду дијалога које су водили са њим. Монографија је спремна, треба још урадити дизајн, припрему за штампу, те и уложити добијени новац у штампање. Очекивања су да ће њена промоција бити крајем године, када ће бити и отварање самосталне изложбе акварела Димитрија Коларевића у Галерији Културног центра Новог Сада. Након тога се очекује и промоција у Галерији Културног центра „Лукијан Мушицки” у Темерину.

Снежана се нада, имајући у виду колико људи из општине Темерин цене и поштују њеног оца, да ће у перспективи они дати и подршку за подизање музеја или галерије, посвећене Димирију Коларевићу, не би ли сви љубитељи уметности, на једном месту, уживали у његовом ставралачком опусу.

Фото: Општина Темерин/ Приватна архива

Општина Темерин је за суфинансирање издавачке делатности ове године издвојила 500.000 динара, што је, како кажу надлежни, више за 50 одсто у односу на прошлу годину. Потписивању су, осим председника темеринске општине Младена Зеца и аутора, присуствовали и чланица Општинског већа општине Темерин за културу, невладине организације и омладину Нина Срдић, као и представници и чланови удружења грађана, преко којих су се аутори јавили на конкурс.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести