Бијенале уметности у Панчеву од 26. маја до 17. јуна

ПАНЧЕВО: Осамнаесто Бијенале уметности у Панчеву под називом "Просторни агенс" биће одржано од 26. маја до 17. јуна, у организацији Културног центра Панчева. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Концепт Бијенала уметности осмислио је Драган Јеленковић, редовни професор Архитектонског факултета у Београду, а селектор програма је Андреј Мирчев, један од чланова научне мреже "Action art Beyond the Curtain" посвећене студирању перформанса и акционих уметности у бившим социјалистичким земљама Источне Европе.

У фокусу овогодишњег Бијенала биће уметнички перформанс, значај колекција приватних галерија и колекционара, као и теоријско-дискурзивни део који ће се бавити темом доктората у савременој уметности.

Мирчев објашњава да концептуално и тематски лоцирајући Бијенале у перформативним праксама и перформансу, афирмишу се услови за критичко промишљање оног што је у уметности данас рубно, неухватљиво, трансгресивно, нематеријално и ефемерно. 

Истовремено, узимајући у обзир да је значајан аспект савременог уметничког деловања већ дефинисан тактикама извођења уметности, чија су исходишта у акцијама уметника неоавангарде ''60-их и ''70-их година прошлога века, циљ изложбе је да артикулише перформанс као друштвено-уметнички догађај у садашњости, односно као материјализовани траг акције забележене у неком медију (текст, фотографија, видео-запис, документ и сл.). 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести