Читање је лек

На Новосадском сајму у понедељак ће бити отворен 23. Међународни салон књига, на којем ће се до 12. марта представити већина домаћих издавача и књижара.

Посетиоце очекују традиционални попусти на најразличитија издања, као и богат програм, у оквиру којег ће, између осталог, бити уприличени и разговори са појединим писцима награђеним између два празника писане речи. Тако ће данас Салон угостити Миомира Петровића, коме ће за роман „Кућа од соли” бити уручена Награда „Лаза Костић” за најбоље књижевно остварење објављено у протеклих годину дана, а предвиђени су и сусрети са Вулетом Журићем (Андрићева награда) и Мирком Демићем („Меша Селимовић”). Првог дана Салона биће представљена и књижевна продукција Темишвара, те промовисан

Нови Сад као Европска престоница културе 2021. године, али и Омладинска престоница Европе 2019.
Како је планирано, сутра ће пред поклоницима књиге бити Тања Ступар Трифуновић, лауреаткиња Европске награде за књижевност за роман „Сатови у мајчиној соби”, затим Берислав Благојевић, добитник стипендије Фондације „Борислав Пекић” за нацрт романа „Тиши од воде”, као и аутори издавачке куће „Албатрос плус” – Александар Југовић и Енес Халиловић, чији је роман „Ако дуго гледаш у понор” био у најужој конкуренцији за награду „Лаза Костић”. Овај издавач је овогодишњи лауреат другог великог признања Салона књига – Издавачки подухват године, и то за десетотомно издање „Савремена кинеска култура”.

У среду ће Раши Попову бити уручена награда „Душко Радовић” за најбољу књигу за децу, која му је припала за роман „Овчарско-кабларска бајка”, а до краја манифестације планирани су и сусрети са Драганом Хамовићем, лауреатом Змајеве награде, Драганом Јовановићем Даниловим („Ленкин прстен”), Љубицом Арсић („Стеван Сремац”), као и посебни програми посвећени јубилејима Иве Андрића, Јована Суботића, Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића. Током трајања манифестације представиће се поједини издавачи, попут „Лагуне”, „Вулкана”, „Прометеја”... важан део биће и Европски фејсбук песнички фестивал, Фестивал илустрације књиге “БоокИЛЛ Фест”, Дани руске културе, а ове године ће под окриљем Салона бити одржани и Дани библиотека и библиотекара Србије.
Улаз на Међународни салон књига је слободан.

М. Стајић
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести