Дирљив говор Мире Бањац на отварању изложбе у Сопоту

СОПОТ: Глумица Мира Бањац одржала је дирљив говор за који је награђена аплаузом присутних вечерас на отварању изложбе "Лица Мире Бањац" у Центру за културу Сопот, пред почетак Филмског фестивала Сопот.
1
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи на отварању изложбе фотографија њених филмских улога, коју су приредили Позоришни музеј Војводине и присутни аутор Зоран Максимовић, Бањац је нагласила да су то "биографије жена, а иза сваке је по једна судбина коју је требало бранити, коју је требало замишљати".

"А ја сам већ на путу да идем горе. И добро је да остану те фотографије, зато што ћете можда у њима препознати нешто од моје мале снаге, која ево траје до сад", рекла је Бањац.

На изложби су представљене фотографије бројних филмских улога из шест деценија дуге каријере Бањац, у филмовима као што су "Балкански шпијун" (1984), "Сјећаш ли се Доли Бел" (1981), "Не нагињи се ван" (1977), "Жута" (1973) и "Нож" (1999), а глумица је рекла да су "слике један мали времеплов".

"Ја сам жена која треба вас. Не могу да будем пасивна, да седим, да чекам да ме онај горе позове. Имам свој ритам и живим зато што сте ви ту око мене. Док има људи око мене, ја сам жива", рекла је Бањац новинарима и званицама.

Глумица, која је читаво време носила велике тамне наочале, рекла је: "Лепо да видите како сам некад била и млада, то је тако било давно, а ово је моје лице", након чега је скинула наочаре поздрављена бурним аплаузом притусних.

Филмски фестивал у Сопоту вечерас је отворен традиционалним ватрометом и свечаним дефилеом филмских екипа и гостију, уз откривање споменика "Статуа слободе" испред Центра за културу Сопот, где ће бесплатне пројекције 23 филма у такмичарској конкуренцији трајати до затварања манифестације 17. јула.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести