ДОМАЋИ ФИЛМОВИ У НОВОЈ ГОДИНИ Чекајући српског Побеснелог Макса

Дуго очекивана Зафрановићева сага о јасеновачким страдалницима “Златни рез 42”, по сценарију „Дјеца Козаре“ који је Арсен Диклић написао још 1986. године, затим “Мачји крик” према потресном сценарију покојног редитеља Горана Паскаљевића у режији Сање Живковић, онда “Руски конзул”, адаптација романа Вука Драшковића у режији Мирослава Лекића, у којем је главну улогу одиграо недавно преминула легенда српског глумишта Жарка Лаушевића, па “Баук” Горана Радовановића, “Јорговани” Синише Цветића, “Пукотина у леду” Маје Милош, “Радничка класа иде у пакао” Младена Ђорђевића, “Мајка Мара” Мирјане Карановић... само су неки су од домаћих играних филмова, који би требало да почну свој биоскопски живот у 2024. години. 
1
Фото: Промо

А као прва премијера у новој години најављује се “Недеља”, биографско остварење о фолк певачу Џеју Рамадановском, које потписују Немања Ћеранић и Милош Радуновић. У овом филму, који је делом сниман и у Новом Саду, играју Хусеин Алијевић, Марко Јанкетић, Аница Добра, Милица Јаневски, Нела Михаиловић, Златан Видовић, Јово Максић, Алексеј Бјелогрлић, Стефан Вукић... Филм ће публика имати прилику да први пут погледа 16. јануара у Мтс дворани, док је новосадска премијера планирана за следеће вече у Арени синеплекс.

Ове године би биоскопски хит могао да буде и “Буди Бог с нама”, филмско сновиђење Слободана Шијана о Бошку Токину (1894 – 1953), пиониру филмске мисли у нас. Овог пропагатора филма, тада новог медија, новинара, писца, преводиоца, теоретичара, критичара, носиоца Албанске споменице у Првом светском рату, који је после Другог рата утамничен јер је уређивао колаборационистички лист „Коло” игра Милош Биковић. Уз њега ту су и Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Горан Богдан, као и – Иван Томић, Милутин Милошевић, Јована Стојиљковић, Денис Мурић, Јоаким Тасић....

Биће свакако занимљиво видети и како ће домаћа публика реаговати на први српски „ала Побеснели Макс” постапокалиптични филм - “Вољу синовљеву” редитеља Немање Ћеранића (“Лихвар”). Снимање ове епске авантуре, које је трајало неколико година, коначно је завршено и премијера се очекује на јесен. Инспирацију за причу смештену у далеку будућност после нуклеарне катастрофе, у свет у коме владају хаос и анархија, аутори су имали у новохоливудским и јапанским филмовима 70-их година, уз мотиве из српске епске традиције, а глумачку поделу чине Игор Бенчина, Петар Бенчина, Сергеј Трифуновић, Жарко Лаушевић, Светозар Цветковић, Марта Бјелица, Радоје Чупић, Исидора Симијоновић, Лидија Кордић, Јово Максић, Иван Ђорђевић Џуди, Миодраг Радоњић, Милица Јаневски, Златан Видовић, Анита Манчић, Анђела Јовановић и многи други.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести