Џулијан Марли на затварању "Нишвил" фестивала

НИШ: Џулијан Марли, један од планетарно најпознатијих и најпопуларнијих представника реге музике наступиће у недељу, 16. августа, на затварању овогодишњег Нишвил фестивала.
1
Фото: Tanjug

Џулијан Рикардо Марли рођен је 4. јуна 1975. у Лондону.

Као један од синова и наследника родоначелника реггае музике, Боба Марлија, Дзулијан је од раног детињства кренуо стопама свог оца и кроз растафаријанску музику и филозофију већ више од 30 година успешно презентира већ добро познату и признату сублимацију живота и духовности.

Након вишегодишњег рада у студију, Дзулијан издаје свој први соло албум "Лион ин тхе Морнинг" 1996. године и креће на светску турнеју.

Након тога следи турнеја са братом Дамианом на Лоллапалооза фестивалу 1997. Његов други албум "А Тиме анд Плаце" излази 2003. године, а 2008. је влада Јамајке позвала Дзулијана Марлија и његов Уприсинг Банд да представљају Јамајку и наступе на Олимпијади у Кини.

Његов трећи албум "Ањаке" (издат 2009.) је номинован за престижну Греми награду у категорији најбољег реггае албума, а 2011. године је учествовао на Мањазине фестивалу који се одржавао у Рабату у Мароку.

Иначе, Џулијан Марли и његова браћа су официјално постали сувласници Гето Јутс Интернешенл Инк. 2002. године, због ауторских права и неразумних провизија великих издавачких компанија.

Ова издавачка кућа је дозволила браћи Марли да заједно креирају своје соло пројекте и заједничку музику у много здравијој атмосфери у односу на претходне услове.

Такође им је дозволила да продуцирају и издају разне пројекте са пуно других извођача који су презентовали свој материјал за Гхетто Yоутхс лабел.

То је свакако успешно пренело Марлеy породичну традицију, која пре свега има за циљ да музика комуницира на глобалном нивоу.

Тренутно је актуелан четврти албум Јулана Марлеyа под називом "Ез ај ем" који је издат 25. јануара 2019. и који је добио номинацију за Греми награду у категорији најбољих реггае албума.

Албум су продуцирали заједно Демијен, Стивен и Џулијан Марли.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести