130. РОЂЕНДАН ЧАРЛИЈА ЧАПЛИНА Скитница и Краљ немог филма!

Није смешно, него истинито: напунило се 130 година од рођења највећег забављача, комичара, редитеља и сценаристе Чарлија Чаплина, Краљем немог филма и Мајстором гега.
Čaplin na snimanju Foto: privatna arhiva
Фото: Чаплин на снимању Фото: приватна архива

Лик Скитнице, који је створио у младости и њиме се глобално прославио, публику осваја и дан-данас, а опус му се стално изново открива, у последње време посебно онај композиторски. Тај је аспект његовог стваралаштва досад је био изузетно запостављен. Многи тако врло добро познају тему “Смајл”; песму са стиховима “Смеј се и када ти се слама срце”, хитом је у своје време учинио Нет Кинг Кол, али мање је познато да је мелодију за њу компоновао управо Чаплин за филм “Модерна времена” из 1939...

На позорници је први пут запевао с пет година, а као тинејџер сам је научио свирати виолину и виолончело. Виолину је вукао свугде са собом, жице је обрнуо како би могао свирати левом руком и сатима би вежбао, а доласком звука на филмска платна ситуацију је итекако добро искористио.

Скитницу је Чаплин играо од 1915. до 1940-их, а лик је иконографски препознатљив у прешироким панталонама и изношеном фраку, траљавим превеликим ципелама, с полуцилиндром, штапом и брчићима

Осим нама добро познате Жералдине, Чаплин је имао је још десетеро деце, а женио се четири пута. Први пут с 29, а супруга, Милдред Харис, имала је 16. Другу супругу, такођер 16-годишњакињу Литу Греј, оженио је кад му је било 35, и то у Мексику, јер би га у Калифорнији затворили због венчања с малоетницом. Трећа супруга, Полет Годар, имала је 20 кад су се оженили, а Чаплин 47. Срећу је комичар пронашао у својој 54. и у своме четвртом браку с Уном О’Нил, којој је у време венчања било 18. Њен отац, драматург Јуyин О’Нил, који је од Чаплина био старији само пола године, тада је прекинуо контакт с кћерком.

Чаплин није знао нити да пише, нити да чита ноте. Свој процес описивао је као “певушење мелодије колегама композиторима”. Према Дејвиду Рексину, који је с њим радио на филму “Модерна времена”, мало тога му је промицало, како оку, тако и уху, и имао је предлоге не само о темама и томе како их и када треба користити, него и о томе на који би се начин музика требала развијати...

Чаплин је рођен у сиромашној породици забављача и већ с 12 година остао је без оца. Мајка му је, кад је био тинејџер, завршила у менталној установи. Пре своје десете променио је неколико веома слабо плаћених и физички напорних послова, а формално школовање завршио је у 13. Од осме године наступао је у водвиљу и глумачки, успркос тешким животним околностима, брзо напредује. Као седамнаестогодишњак већ је био познат као врхунски комичар.

Постоје бројне теорије завера о пореклу Чарлија Чаплина, а једна тврди да је рођен у ромској черги у Енглеској, и да су му родитељи и сви преци били забављачи и чланови тзв. путујућег народа. Ту теорију заговара и гангстерска серија “Пеакy Блиндерс”, у којој се лик Чаплина појављује у једној од епизода друге сезоне. Велика звезда, према серији, рођена је у ромској черги у Black Patchu у близини Бирмингхама.

Одлази на турнеју по САД-у, а само пола године касније добија позив New York Motion Picture Company. С 26 година најплаћенији је глумац света, а осим по филмовима “Малишан”, “Велики диктатор” и “Сетла позорнице”, најпознатији је по лику Скитнице (The Tramp), јединствене фигуре комедије и веројатно најпознатијег лика у историји филма, којим је Чаплин показао мајсторство у слојевитој разради гега која најчешће произлази из његове глуме засноване на изванредним способностима мимике, гестикулације и акробатских покрета.

Скитницу, за коју је надахнуће засигурно пронашао у својим раним лондонским данима обележеним скитњом, Чаплин је играо од 1915. до 1940-их, а лик је иконографски препознатљив у прешироким хлачама и изношеном фраку, траљавим превеликим ципелама, с полуцилиндром, штапом и брчићима.

- Он увек глуми самог себе, какав је био у својој злосретној младости. Не може да побегне од утисака и понижења прошлих времена свог живота - записао је о томе 1931. Сигмунд Фројд.

Чаплин је већ 1914. почео режирати и монтирати своје филмове, а ускоро су му у продукцијским студијима дали и потпуну уметничку контролу. Властити студио Јунајтед артистс основао је 1919. и био један од његових челних људи све до почетка 1950-их, кад напушта Америку.

Н. Дн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести