"Андерграунд" Емира Кустурице отвара 32. Трст филмски фестивал

ТРСТ: Антологијски филм "Андерграунд" Емира Кустурице из 1995. године отвориће 21. јануара 32. Трст филмски фестивал који ће се одржавати онлајн на платформи “Мајмувис” до 30. јануара, јавили су организатори ове традиционалне смотре седме уметности.
kusturica2, tanjug
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb
Након претходних издања посвећених Берлинском зиду и поновном уједињењу Немачке, филм “Подземље” који је освојио Златну палму у Кану 1995. је још један корак ка сталној тежњи фестивала да задржи сећање на најважније тренутке средњеисточне Европе чија историја живи кроз филм, како сматрају из дирекције фестивала.
 
Уметнички директори Фабрицио Гросоли и Николета Ромео изјавили су да овај фокус на 30. годишњицу балканског рата (1991/2021) је пројекат годинама у настајању.
 
„Пандемија нас је приморала да одложимо ту годишњицу, јер многи филмови које желимо да прикажемо постоје само у 35 милиметара, што је немогуће приказивати у онлајн формату”, открили су Гросоли и Ромеова.
 
“Зато смо одлучили да одложимо догађају нади да ће бити заказан за пролеће 2021, јер се чинило исправним да се тако важној годишњици приступи озбиљно у организацији што је подједнако важно за њено свечано отварање, које је сада неизводљиво”.
 
Избор је онда могао пасти само на иконични, легендарни филм “Ундергроунд” као права “надреална, анархична басна која ''измишља'' распад Југославије у Кустуричином револуционарном стилу”, наводе уметнички директори.
 
„Као део ове прилике, драго нам је што ћемо уручити награду Еастерн Стар 2021 незаборавном протагонисту филма Микију Манојловићу", објавили су они, што представља велику част за српску кинематографију.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести