Богдан Диклић добитник награде "Живојин Жика Павловић"

ЛЕСКОВАЦ: Глумац Богдан Диклић овогодишњи је лауреат награде "Живојин Жика Павловић" коју Лесковачки интернационални фестивал филмске режије - ЛИФФЕ додељује за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. 
b
Фото: Youtube Printscreen

Награда ће Диклићу бити уручена у оквиру дванаестог по реду издања фестивала које се одржава од 17. до 21. септембра на више локација у Лесковцу, у организацији Лесковачког културног центра, саопштили су организатори. 

Према речима организатора, Диклић је као један од најеминентнијих глумаца са ових простора оставио значајан траг у промоцији регионалне кинематографије у свету, и тиме заслужио главно признање фестивала које носи име нашег прослављеног синеасте Живојина Жике Павловића. 

Диклић је рекао да је велика част бити представник свих оних који су заједно са њим радили све те филмове због којих је награђен. 

"Себе доживљавам као представника свих редитеља, сценариста, колега са којима сам заједно играо у свим сценама, изаслаником свих сценографа, директора фотографије, костимографа, гардеробера, клапера, возача... свих оних који су заједно са мном били 44 године у истом послу. Било би бесмислено себе сматрати јединим заслужним за то признање", казао је Диклић организаторима фестивала. 

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ покренут је 2008. године у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. 

Током своје десетогодишње историје, а у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца, развио се у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца. 

Међу ранијим лауреатима ове награде су: Слободан Шијан, Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Раде Шербеџија, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић, Славко Штимац и Емир Кустурица.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести