“ЦРВЕНОМ НЕБУ” КРИСТИЈАНА ПЕЦОЛДА Златни торањ на Палићком филмском фестивалу

Драма Кристијана Пецолда “Црвено небо” освојила је Златни торањ као најбоље остварење 30. Фестивала европског филма Палић.
к
Фото: Кадар из филма "Црвено небо"

У саопштењу жирија, који су творили, истиче се да је Пецолд завредео Златни палићки торањ , “због поновног подсећања на јединствену моћ филма да можда дубље од било које уметности артикулише и изрази суштину људског искуства кад је на ивици вулкана”, односно када се суочава са проблемима, изаовима и егтистенцијалним питањима. Ова прича , у којој глуме Томас Шуберт, Паула Бир, Лангстон Уибел и Ено Требс, о четири особе које због шумских пожара остају заробљене у викендици на Балтичком мору, освојила је и награду ФИПРЕСЦИ жирија, у којем су били Mike Naafs (Холандија), Renaud Baronian (Француска) и Alejandra Trelles (Уругвај).

Жири Главног такмичарског програма, у којем су били немачка синеасткиња Даниела Вебер, израелски редитељ и сценариста Еран Колирин, грузијска редитељка Нана Јанелидзе, српски редитељ Милорад Милинковић и шпански продуцент Тито Родригез, актуелни директор Фестивала европског филма у Севиљи, донео је одлуку да Палићким торњем за најбољуј режију награди мађарског аутора Адама Часија за филм “Три хиљаде нумерисаних делова”. По оцени жирија, Часи је награђен “због субверзивног и дрског филма и узвишене манипулације временом и кадровима, као и због тога што нас је натерао да се суочимо са оним од чега бежимо“.

Фото: Кадар из филма "Три хиљаде нумерисаних делова"

Специјалне награде жирија припале су пак остварењима “Нула калoрија” Џесике Хуснер и „Заробљен“ Василиса Катсоуписа. Филм аустријске редитељке издвојен је „због савременог укрштања жанрова и стилова, и детонираних хармонија и узвишених призвука, који су представљали рај за уши”. С друге стране, за драму у којем је бриљирао Вилијем Дафо жири је записао да “долази право из Платонове пећине”. “Оно што на први поглед изгледа као рефлексија о пореклу уметности, ускоро постаје дубока медитација о стању човечанства на ивици одумирања и вечној борби човека са својим творцем“, наводи се у образложењу.

Међународни жири, који су творили продуценткиња Ивана Маринић Крагић, глумица и редитељка Бони Вилијамс,  и глумица Ненси Менса Офеи, донео је једногласну одлуку да за најбољи филм у такмичарском програму Паралеле и судари одабере остварење „Живи светац“ редитељке Тинатин Кајришвили. По мишљењу жирија ово је „филм са моћним приступом на добро изграђеном сценарију, са јасно дефинисаним визуелним стилом“. Посебно признање овај је жири доделио филму „Хладан попут мермера“ Асифа Рустамова. У образложењу се наведи да ово остварење „са сензитивном перспективом редитеља и глумачким извођењима прича љубавну причу, која разоткрива насилне последице генерацијске трауме у патријархалном друштву“.

Сва признања Фестивала биће уручена вечерас, на свечаној церемонији затварања, након које ће бити приказан нови филм Павла Вучковића “Заштита пре свега”, у којем главне улоге тумаче Марта Богосављевић, Симонида Мандић, Страхиња Блажић, Александар Ристоски и Александар Радојчић.

М. Стајић

Фото: Кадар из филма "Живи светац"

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести