Данас се отвара јубиларни 25. Фестивал европског филма на Палићу

На Палићу данас почиње 25. Фестивал европског филма.
Plakat palic
Фото: Филм фестивал Палић

Током седам фестивалских дана до 20. јула на Палићу и у Суботици биће приказано стотинак филмова распоређених у 12 програмских целина. Фестивал ће вечерас у 21 час на Летњој позорници на Палићу отворити академик Душан Ковачевић, драмски писац који ће том приликом и формално преузети дужност председника Савета фестивала од глумице Мире Бањац.  На отварању ће се обратити и покрајински премијер Игор Мировић, као и градоначелник Суботице Богдан Лабан. 

Током церемоније свечаног отварања биће представљен интернационални жири у саставу: мађарска редитељка Илдико Ењеди, француски глумац Ибрахим Кома, литванска продуценткиња Иева Норвилиене, холандски редитељ Маринус Гротхоф и српска глумица Наташа Нинковић који ће најбољим филмовима у оквиру Главног такмичарског програма доделити награде „Златни торањ„ за најбољи филм и „Палићки торањ„ за најбољу режију. Биће такође представљен Федеора жири у саставу Кјара Спањоли Габарди (Италија), др Маја Богојевић (Црна Гора) и Павлина Јелева (Бугарска), који ће доделити награде у селекцију “Паралеле и судари”, као и међународни жири критике (Фипресци) чији су чланови: Нина Спутнитсакаја (Русија), Масимо Леки (Италија) и Тончи Валентић (Хрватска).

Програм фестивала отвориће ван конкуренције италијански филм „Срећан као Лазаро” Алис Рочвочер, добитнице награде за најбољи сценарио ове године у Кану о пријатељству два младић, сељака наизглед простодушног због своје доброте племића оптерећеног сопственом маштом. После њега уследиће вишенаграђени немачки филм „Styx”, океанска алегорија о одговорности појединца у суочавању са мигрантском кризом, редитеља Волфганга Фишера, који је гост Фестивала. Овогодишњи добитница награда „Александар Лифка” за изузетан допринос европском филму су наш опознати глумац и редитељ Раде Шербеyији коме ће ово прикзање бити урчено сутра, и британски глумаац Брајан Кокс који ће награду добити 16. јула. Главни такмичарски програм представиће 14 филмова. који су освајала значајне награде на великим фестивалима, али и привукла пажњу публике широм Европе. Филм ван конкуренције „Без додира” Адине Пинтилије, добитнице Златног медведа у Берлину, затвориће фестивал.  Селекција „Паралеле и судари” кроз 14 остварења приказаће еклектичну и стимулативну слику Централне и Источне Европе, а публику очекује и 30 храбрих и изазовних остварења у програму “Млади дух Европе”, као и програм „Еколошки документарци”. Програм чине и селекције Нови мађарски филм, Црноморска регија у фокусу, Омаж добитницима награде Александар Лифка и награде Андерграунд Спирит, Еколошки документарци, Класици на тргу, Бест оф Еуропе 2017, филмови са фестивала „Жигмонд Вилмош“ из Сегедина.

Награда „Александар Лифка” припала нашем глумцу и редитељу Радету Шербеџији и британском глумцу Брајану Коксу, а Андерграунд спирит отишао у руке
редитељском двојцу Тица Кови и Рајнар Фримел

Награда “Андерграунд Спирит” 25. фестивала отићи ће у руке редитељском двојцу Тица Кови и Рајнар Фримел за изузетан рад на пољу независног филма, као и јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.

Пратећи програм обухвата изложбу о Милени Дравић, дугогодишњој председници Савета фестивала, представу „Кад би Сомбор био Холивуд” о пиониру филма Ернесту Бошњаку, промоцију допуњеног издања књиге Небојше Поповића „Додир вечности” о добитницима награде „Александар Лифка”, а о новим лауреатима писао је стални сарадник фестивала Иван Аранђеловић. У плану су и округли столови, радионице, мастер класови, концерти, а један од њих одржаће Раде Шербеyија сутра од 22 сата на сцени „Јадран” Народног позоришта у Суботици.    

К. Р.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести