Бесплатан онлајн циклус шпанских филмова

Институт Сервантес и шпанска Академија филмске уметности овог маја покрећу бесплатан онлајн филмски циклус „Класици уз тебе“, који ће вечерас у 20 часова отворити чувени филм „Смрт бициклисте“ Хуана Антонија Бардема.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Овај циклус обухватиће укупно једанаест филмова који су, сваки на свој начин, обележили историју шпанске кинематографије. Почев од вечерас, публици ће петком од 20 часова, на Вимео каналу Института Сервантес, бити представљен по један филм, који ће бесплатно моћи да се погледа током наредних 48 сати. Линк и шифра за бесплатан приступ филму, као и додатне информације о циклусу и појединачним остварењима, биће објављене уочи премијере на сајту Института Сервантес.

- Мај је за овдашње љубитеље шпанске кинематографије годинама уназад протицао у знаку Сервантесовог филмског фестивала „Шпански метар“, који овог месеца услед тренутног стања неће бити организован. Док не стигну детаљна упутства и мере надлежних институција, у складу са којим би „Шпански метар“ потенцијално могао да се организује са новим датумом, Институт Сервантес припремио је својој публици припремио изванредну, потпуно бесплатну филмску посластицу – циклус „Класици уз тебе“ - наводе у Институту Сервантес, и додају да ће за филмофиле широм света ово бити одлична прилика да се упознају, или пак подсете на филмове који су постали симболи шпанске кинематографије.

Током маја на програму су четири бисера шпанског црно-белог филма, предвођени класиком „Смрт бициклисте“ (1956) Хуана Антонија Бардема, у којем главну улогу игра Лусија Босе. Већ наредног петка, 15. маја, публика ће моћи да ужива у легендарној сатири Луиса Гарсије Берланге „Добро дошли, господине Маршал“ (1953). Од 22. маја за гледање ће бити доступан филм „Виридијана“ (1961) Луиса Буњуела, награђен Златном палмом у Кану, док ће 29. маја публици бити представљен још један Берлангин филм, а у питању је сјајна црнохуморна комедија „Крвник“ (1963).

Осим тога, два дана уочи приказивања филмова, публици ће бити доступне и уводне презентације чланова и чланица шпанске Академије филмске уметности, која је коорганизатор овог програма. Тако су за поменуте филмове уводне речи припремили Карлос Бардем, Ћус Гутијерес, Аранћа Ећеварија и Давид Труеба. Изабрани филмови припадају фонду кинотеке Шпанске агенције за међународну сарадњу и развој AECID и у овој првој фази програма коју чине црно-бели филмови, биће приказани са титловима на енглеском и португалском језику.

Циклус „Класици уз тебе“ трајаће све до 10. јула, до када ће бити приказани филмови чувених шпанских редитеља као што су Луис Буњуел, Хуан Антонио Бардем, Луис Гарсија Берланга Виктор Ерисе, Марио Камус, Монћо Армендарис и Иманол Урибе.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести