Џим Шеридан гост Београдског ирског фестивала

БЕОГРАД: Ирски филмски редитељ и сценариста Џим Шеридан биће гост осмог Београдског ирског фестивала, који ће се на више локација одржати од 13. до 22. марта.
seridan
Фото: Beogradski Irski festival

Својим првим филмом “Моје лево стопало” (1989) Шеридан је постигао огроман успех, а за улогу у овом остварењу Данијел Деј-Луис добија свог првог Оскара за главну мушку улогу, а Бренда Фрикер за женску епизодну улогу.

Шеридану су тада припале две номинације за ово остварење - за најбољег редитеља и сценаристу.

Ирац је познат и по култном филму "У име оца", такође са Деј-Луисом за који је награђен "Златним медведом" на Берлинском филмском фестивалу 1994. године.

И ово остварење је добило одличне критике, као и неколико номинација за Оскара.

Низале су се номинације и награде и за остварења "Боксер" и "In America", а Шеридан је изненадио све снимајући филм "Get rich, or die trying" са познатим репером 50 Центом.

По данском остварењу Сусане Бир снимио је “Brothers“ (2009), причу о човеку чији брат нестаје у Авганистану, у којем су играли Џејк Џиленхол, Натали Портман и Тоби Магвајер, а нумере за овај филм снимили су и У2.

Шеридан ће отворити 16. марта од 20 часова у Музеју Кинотеке "Ирску филмску недељу".

Том приликом биће приказан филм "У име оца", а након пројекције разговараће с публиком.

У оквиру Ирске филмске недеље биће приказани и "Моје лево стопало", "Боксер", "The Field" и "In America".

Филмски програм Београдског ирског фестивала представиће неке од најрелевантнијих филмских остварења из Ирске, а у оквиру програма Визуелне уметности, чувени стрит-арт уметник Џемс Ирли осликаће мурал у центру Београда, а публика ће имати прилику и да види и изложбу познатог ирског фотографа Најџела Свона.

Главни град ће се и ове године, захваљујући Фестивалу, придружити светским метрополама које обележавају 17. март, ирски национални празник Дан Светог Патрика, па ће неколико градских локација, укључујући Мост на Ади, бити осветљено ирско-зеленим светлом.

Фестивал организује ирски новинар са српском адресом Џес Камински у сарадњи и уз подршку институција и партнера.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести