Добитници БАФТА награда на Фесту

БЕОГРАД: Филм који ће отворити 46. Фест, "Три Билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Мекдоне, апсолутни је победник на додели награде Британске филмске академије - БАФТА, са пет признања, укључујући за најбољи филм и најбољи британски филм године.
1
Фото: Tanjug

У конкуренцији за награду за најбољи филм нашли су се и "Скривена љубав" Луке Гвадањина и "Облик воде" Гиљерма дел Тора, а за најбољи британски филм "Божија земља" Френсиса Лија, који се такође приказују на Фесту.

Дел Торо и Мекдона били су ривали у категоријама за најбољег редитеља и најбољи оригинални сценарио - Дел Торо је отишао кући са наградом за режију, а Мекдона за сценарио.

За оригинални сценарио такође је била номинована Грета Гервиг за филм "Ладy бирд", а за најбољи адаптирани сценарио награђен је Џејмс Ајвори за "Скривену љубав".

За најбољег глумца проглашен је Гери Олдман ("Најмрачнији час"), победивши Данијел Деј Луиса ("Фантомска нит") и Тимоти Шаламеа ("Скривена љубав"), а за најбољег споредног глумца Сем Роквел ("Три Билборда испред Ебинга у Мисурију") који је победио свог колегу Вудија Харелсона у истој категорији.

Франсес Мекдорманд тријумфовала је као најбоља главна глумица у филму "Три билборда испред Ебинга у Мисурију", а номиноване су биле и Марго Роби ("Ја, Тоња"), Сели Хокинс ("Облик воде") и Сирша Ронан ("Ладy бирд"). 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести