Додатак свету Игара глади: Балада о птицама певачицама и змијама

Време „позне короне“ показало се као плодоносно за писце омладинске књижевности пошто су у релативно кратком размаку нове књиге објавиле и Џоан Роулинг, ауторка „Харија Потера“, и Сузан Колинс, која је недавно објавила приквел или „преднаставак“ популарне серије „Игре глади“.
i
Фото: Youtube Printscreen

Нова књига Колинсове зове се „Балада о птицама певачицама и змијама“ и још је један дистопијски тинејџерски роман смештен у свет Панема, футуристичке Америке у којој су све државе подељене на 12 дистрикта, све сиромашнијих како се удаљавамо од првог. У свету “Игара глади” сваке године бирају се тинејџери из сваког од 12 дистриката да би се борили до смрти у компликованој арени у којој се снима и преноси сваки њихов покрет, у правом маниру Великог брата.

Ову дистопијску трилогију Американци сврставају у популарни “young adult” поджанр (young adult, енгл - млада одрасла особа) који је обично набијен акцијом, ангстом и љубавним троугловима, а које не гутају само тинејyери, већ често и одрасли који уживају у једноставним и забавним авантуристичким романима. (По неким статистикама, више од половине читаталаца овог /под/жанра су одрасли.) Заправо, young adult категорија годинама је била једна од најуноснијих у америчким књижарама, привлачећи све већи број прагматичних аутора којима је често једина жеља била да зараде добар новац од писања. Ово је и поджанр који је имао можда најспектакуларнију експлозију раста у овом веку. Тако је 2002. године само у САД изашло је око 4700 наслова различитих аутора, док је десетак година касније, захваљујући успесима књига попут “Харија Потера”, “Сумрак саге” или “Игара глади”, тај број скочио на више од 10.000.

Ипак, у последње време чини се да се тај тренд раста коначно мало успорава и да омладинска књижевност овог типа помало губи ако не на популарности, а оно на исплативости. После испробавања свих могућих и немогућих идеја, од вампира који светлуцају на сунцу, преко злих влада који људе разврставају у групе по темпераменту, до тинејџера који могу да управљају гвожђем, или се претварају у пчеле, утисак је да се жанр помало издувао. У сваком случају, бар у Великој Британији, продаја young adult књига 2019. је била најнижа у последњих једанаест година.

То тешко да ће нарочито забринути Колинсову која захваљујући “Играма глади” тренутно има бар осамдесетак милиона долара на рачуну. Прва трилогија ове ауторке коју је додатно популарисала истоимена серија филмова с Џенифер Лоренс у главној улози, прати Кетнис Евердин која је изабрана за једну од учесница борби на смрт. Кетнис ће коначно судбина довести у ситуацију да се у финалу књига суочи са злим диктатором Кориоланом Сноуом.

Нова књига прати догађаје декадама пре рођења Кетнис, а занимљиво је да је Колинсова за свог главног јунака изабрала баш главног негативца Кориолана Сноуа. „Балада о птицама певачицама и змијама“ прати будућег диктатора у раној младости. Прагматични Кориолан изабран је за тутора ексцентричној тинејџерки из најсиромашнијег дистрикта, и књига прати динамику њиховог односа, и истражује најмрачније стране масовних медија, док су сви јунаци непрекидно пред камерама и пазе на сваки свој покрет.

Настасја Писарев

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести