Документарац о Жилнику на фестивалу у Трсту: Ангажован и слободан

НОВИ САД: Документарни филм „Журнал о Желимиру Жилнику“ редитеља Јанка Баљка биће приказан 22. јануара на 33. филмском фестивалу који данас почиње у Трсту.
zelimir zilnik, Dnevnik/Vladimir Crnjanski
Фото: Дневник/Владимир Црњански

Филм је светску премијеру имао на 27. Сарајево Филм фестивалу, а новосадску у децембру у биоскопу Арена синеплекс. У овом роуд муви документарцу кроз полувековну филмографију Желимира Жилника путује се и кроз историју Југославије, земље која више не постоји. Кроз разговоре са натрушчицима и глумцима који су играли у Жилниковим филмовима сам редитељ упознаје гледаоце са процесом снимања одређених секвенци, износи анегдоте али и дели успомене на филмове који су играли пре скоро 50 година.

– Са специфичним стилом докудраме који је годинама градио, Жилник је успео да остане ангажован и храбар, али пре свега слободан, правећи деценијама нискобуџетне филмове- наводи се на сајту фестивала. - Филм прати и напоре његовог тима да заврши филм „Слобода или стрип“ који је цензура запленила пре 50 година, а који је недавно случајно пронађен. Прича је и о непрекидној борби за обесправљене друштвене и мањинске групе које су константно главни јунаци Жилникових филмова.

Наводе се и речи редитеља Јанка Баљка да својим студентима увек говори да је Жилник данас најмлађи редитељ у земљи. По идеји, по духу, по спремности да одмах узме камеру не чекајући да се „испуне услови“... У његовом раду, заправо, импресиониран је бескомпромисношћу, његовим вишедеценијским одбијањем да припада мејнстриму југословенске или, сада, српске кинематографије и његовом неспремношћу да га спутавају продукцијски услови.

Филм је настао у продукцији новосадског Арбоса и уз подршку Филмског центра Србије. Музику потписује Предраг Вранешевић, директор фотографије је Јован Милинов, монтажу потписује Александра Миловановић, а продуцент је Синиша Бокан.

Управо на фестивалу у Трсту Жилник је 2019. године добио награду Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) а у програму јубиларног 30. издања тада је учествовао са новим документарцем “Најлепша земља на свету”. Примајући ЦЕИ награду, Жилник је тада рекао да му то признање представља велику част, пре свега зато што је Филмски фестивал у Трсту веома значајан у промовисању различитих култура, као и разумевања и ширења знања међу њима. Жилник је рекао да су и неки од његових филмова такође на том путу, покушавајући да наставе комуникацију међу људима и у времену какво је било ратних 90-их на Балкану.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести