ДОКУМЕНТАРАЦ ПОБЕДИО НА БЕРЛИНАЛУ Златни медвед за француски документарац "Dahomey"

Добитник Златног медведа за најбољи филм овогодишњег 74. Берлинског филмског фестивала је француски експериментални документарни филм "Dahomey" о повратку у Африку одузетих уметничких дела током периода колонијализма.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Markus Schreiber)

Документаристички есеј француске редитељке сенегалског порекла Мати Диоп истражује враћање опљачканог краљевског блага афричког краљевства Дахомеј из Париза у данашњу Републику Бенин.

Док је излазила на сцену да би примила награду, Диоп је рекла: „Ја стојим уз Палестину!" и захвалила народу Сенегала "на борби за демократију".

Председница жирија, Оскаром награђена глумица Лупита Њонго, прогласила је добитника Златног медведа. Она је прва Африканка која је председавала жиријем Берлинала, преноси ''Холивуд рипортер''.

Фото: Pixabay.com

Велику награду жирија добио је јужнокорејски редатељ Хонг Сангсу за филм "А Traveler's Needs" у којем главну улогу игра француска глумица Изабел Ипер.

Сребрног медведа за најбољи сценарио добио је немачки редитељ Матијас Гласнер за филм "Умирање".

Награда за најбољу режију припала је доминиканском редитељу Нелсону Карлосу Де Лос Сантосу Аријасу за ''Пепеа'', мешавину документарног филма и фикције о нилском коњу којег је у Колумбију донео краљ дроге Пабло Ескобар.

Научно-фантастично остварење Бруна Димона "Л' Емпире" жири је наградио Сребрним медведом.

Амерички глумац Себастијан Стен добитник је Сребрног медведа за најбоље глумачко остварење за улогу у филму "А Different Man", где игра човека који се подвргава радикалној пластичној операцији и почиње да преиспитује сопствени идентитет.

Фото: Tanjug (Nadja Wohlleben/Pool via AP)

Британска глумица Емили Вотсон награђена је Сребрним медведом за најбољу споредну улогу за драму Тима Миланса "Small Things Like These", где игра часну сестру заједно са Силијаном Марфијем.

Међународни жири доделио је специјалну награду за документарни филм "Нема друге земље".

Пројекат, који је режирао колектив израелских и палестинских филмских стваралаца, представља отрежњујући поглед на покушаје израелске владе да протера Палестинце из Масафер Јата, руралног села на окупираној Западној обали.

"Нема друге земље" приказан је у секцији Панорама, где је освојио награду публике за најбољи документарац.

Излазећи на сцену, два редитеља филма, један Израелац и један Палестинац, позвали су "моћне људе у овој просторији" да позову на прекид ватре у Гази и да "зауставе окупацију" Западне обале од стране Израела.

У уторак је почасни Златни медвед за животно дело уручен америчком редитељу Мартину Скорсезеу.

На овогодишњем фестивалу у Берлину приказана су 233 филма од чега 20 у главном програму.

Међународни филмски фестивал, који је почео 15. фебруара биће затворен сутра пројекцијама за широку публику.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести