Домаћи легендарни филмови у Југословенској кинотеци

БЕОГРАД: "Суботом увече", "Млад и здрав као ружа", "Љубав и мода"...само су неки од филмова који ће моћи да види београдска публика у оквиру Филмског маратона "Април у Београду" који ће 29. и 30. априла бити одржан у Југословенској кинотеци.
kinoteka, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Од суботе у подне до недеље у поноћ биће приказано 14 домаћих дугометражних играних филмова снимљених од 1927. до 2009. године.

Одабрани филмови су различитих жанрова и тематика, али је свима заједнички именитељ Београд, као један од битних “јунака” филмске приче или као место које у значајној мери одређује радњу и судбине ликова.

Програм отвара "Грешница без греха" (1927) Косте Новаковића.

У филму о девојци из унутрашњости која се суочава са искушењима велеграда играле су Жанка Стокић и Перса Павловић.

Следе "Суботом увече" (1957) Владимира Погачића, омнибус са три приче из ноћног живота Београда и "Љубав и мода" (1960) Љубомира Радичевића, романтична музичка комедија у којој Беба Лончар на веспи крстари београдским улицама.

У суботу се приказују и "Повратак" Живојина Павловића, "Вишња на Ташмајдану" Столета Јанковића, "Млад и здрав као ружа" Јована Јовановића и "Последњи круг у Монци" Александра Бошковића.

Сутрадан у подне програм започињу "Отписани" Александра Ђорђевића, а настављају филмови "Догодило се на данашњи дан" Мирослава Лекића, "Небеска удица" Љубише Самарџића, "Пејзажи у магли" Јована Јовановића, "Давитељ против давитеља" Слободана Шијана, "Београдски фантом" Јована Б. Тодоровића.

На последњој пројекцији, која почиње у поноћ, приказује се филм са елементима хорора “Пун месец над Београдом” (1993) Драгана Кресоје.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести