Дравић: Изборили смо се за Палићки фестивал, а није било лако

ПАЛИЋ: Дива југословенског и српског глумишта Милена Дравић присетила се данас, у разговору са новинарима на Палићу, тренутка када је добила награду Александра Лифка, своје борбе за палићки фестивал, Кана, али и како су се често према њој опходили као да је државни непријатељ број један.
milena dravic
Фото: Tanjug (M. Nikić, arhiva)

Дравић је рекла да је срећна што је први лауреат награде за изузетан допринос европској кинематографији која јој је уручена 2000. године у врло специјалним околностима о којима је директор фестивала Радослав Зеленовић више пута говорио, па је и данас истакао да је њен тадашњи  излазак на сцену Летње позорнице био  једна од највећих победа у 25 година трајања фестивала.

Милена Дравић и Драган Николић, подсетио је Зеленовић, били су врло активни у политичким променама 2000. због чега је на њега вршен притисак да Милени не уручи награду Лифка.
Показали смо им да их се не плашимо, рекао је Зеленовић, а Дравић се надовезала да је то било врло значајно за њу, мада су је оставили без тона па је нико није чуо шта говори приликом примања признања.

На данашној конференцији за штампу Милену Дравић су новинари подсетилина њене речи о лошем положају глумаца  које је изговорила приликом доделе награде за улогу у филму "Посебан третаман" Горана Паскаљевића  у Кана 1980. године. 
То траје и данас и данас се дешава. Никад нисам била човек политике, ни члан партије, нити било ко из моје породице, а опет су ми се дешавале ствари као да сам државни непријатељ број један, рекла  је глумица присећајући се непријатних детаља везаних за излазак на сцену због уручења награде "Лифка".

Каже да према глумцима постоји известан гард, који не доживљава само она, већ и њене колеге и то из непознатих разлога. 
Истовремено наша велика глумица  изразила је  задовољство због тога што су успели да се изборе за палићки фестивал иако није било лако, нарочито деведесетих година када је она била на челу Савета, да би дошли до тога да он прошле године буде проглашен најбољим европским филмским фестивалом.
Дуго нисам долазила на Палић из различитих разлога који су углавном ружни, али ми је драго што сам поново ту, рекла је позната глумица која је стигла на фестивал из Пуле, где је представљена монографија о њој ауторке Татјане Њежић и отворена изложба фотографија Маје Медић и Стефана Арсенијевића која сведочи о бриљантној каријери глумице за коју Зеленовић каже да је културно добро првог ранга за државу Србију. 

Она је рекла и да јој је драго што је награду Александар Лифка добио њен пријатељ Раде Шербеџија, као и шкотски глумац Брајан Кокс, са којим је синоћ и заплесала.
У просторијама Отвореног унивезритета у Суботици јуче је отворена изложба са 71 фотографијом и представљена монографија, а Дравићевој је као почасној председници Савета уручен на Летњој позорници сребрњак поводом 25. издања Фестивала европског филма Палић.
Публика ју је поздравила на ногама дугим аплаузом и са понеком сузом у очима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести