Џуди Денч награда за животно дело у Сан Себастијану

САН СЕБАСТИЈАН:  Британској глумици Џуди Денч, која је широј филмској публици позната по улози "М" у филмовима о Џејмсу Бонду, на шпанском филмском фестивалу у Сан Себастијану биће уручена награда за животно дело, саопштили су организатори. 
 EPA-EFE/NEIL HALL
Фото: EPA-EFE/NEIL HALL

Денч (83), која је 1999. освојила Оскара за најбољу споредну женску улогу, тумачећи краљицу Елизабету I у филму "Заљубљени Шекспир", 25. септембра добиће награду Доностиа. 

То ће бити њено прво гостовање на филмском фестивалу у Сан Себастијану где ће се приказати њен нови филм "Ред Џоан", редитеља Тревора Нана. 

У филму надахнутом стварним догађајем, Денч глуми пензионерку коју изненада приведе МИ5 под сумњом да је била дугогодишња КГБ-ова шпијунка. Ветеранка на позоришним даскама и цењена филмска глумица, Денч је филмски деби имала 1964., а током плодне каријере сарађивала је с редитељима попут Кенета Бране, Стивена Фрирса, Клинта Иствуда и Сема Мендеса. 

Премда су јој на почетку глумачке каријере рекли да је одлична глумица, али да никад неће успети зато јер је ружна, она их је у више наврата демантовала. Уз награду Оскар британска глумица добила је укупно десет награда БАФТА, седам награда Лоренс Оливије, два Златна глобуса те једну награду Тони, преноси Хина.

Денч је одликована Орденом Британске империје Витеза Реда части, 1988. године добила је титулу "Дејм" Уједињеног Краљевства, а изабрана је и за чланицу Британскога краљевског Друштва за унапређење уметности. Године 2012. лондонски музеј Мадам Тисо ставио је у своју сталну поставку и воштану фигуру Џуди Денч.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести