"Еуро ин" од вечерас у Културном центру Новог Сада

НОВИ САД: Главни токови, стогодишњица краја Првог светског рата, канадска независна сцена, панораме кубанског, словеначког филма, француски филмови с великим глумцима, само су неке од 15 тематских целина које ће од вечерас до 28. децембра бити представљене на великом платну у Културном центру Новог Сада, најавио је уредник филмског програма ове куће, Ђорђе Каћански. Наравно, реч је о традиционалном, 22. фестивалу европског и независног филма, познатијег под именом “Еуро ин”.
zilnik film
Фото: Iz Žilnikovog novog filma

Вечерашње отварање почиње у 20 сати и, уз присуство аутора, биће обележено новим филмовима три изузетна, светски призната ствараоца, чије је дело нераскидиво везано за Нови Сад: “Ернест Хемингвеј - просветљавање: Живот и мисли у бесконачности времена” Нене Тот Реyић, “Најлепша земља на свету” Желимира Жилника и “Јован Храниловић - човек спајања” Милана Белегишанина.

Жилников филм је једини дугометражни и недавно је гостовао на Фестивалу ауторског филма у Београду, где је Жилник добио награду за животно дело. “Најлепша земља на свету” прати групу младих миграната у Бечу, који се пробијају кроз административне лавиринте провера и стицања статуса и боравка.

Након недавне премијере у Лисабону, учешћа на фестивалу у Мар дел Плати (Аргентина), Београду, вечерашње пројекције у Новом Саду, Жилников нови филм ће бити приказан у Загребу и Бечу. Продукцију су радили “Наноокфилм” (Аустрија), “Фактум” (Хрватска), “Трамал филмс” (Словенија) и РТВ Војводина.

Филмски програм Културног центра Новог Сада селектује, уређује, организује и реализује “Еуро ин”, у сарадњи са својом аутохтоном сарадничком мрежом и бројним пријатељима филма. Фестивал отворене форме и садржаја карактерише сарадња, не компетиција са другим фестивалима, ауторима, критичарима, навео је Каћански, уз напомену да публици пружа јединствен увид у савремена ауторска кретања на европској филмској сцени, што је одувек и била изворна мисија. “Еуро ин” се, као фестивал ангажован за племенитије друштво, права и слободе, издваја културолошким домашајима, позитивношћу, креативношћу, гостољубивошћу и животношћу, о чему сведоче јуче саопштени подаци да је “црвени тепих на хемијском чишћењу”, велика већина програма бесплатна, а само ће се за филмове из главног тока плаћати улазница, али по приступачној цени од 200 динара.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести