Европски филмски маратон 14. новембра у Суботици, Београду и Новом Саду

БЕОГРАД: Осам филмова у оквиру Европског филмског маратона биће приказано 14. новембра у Биоскопу Eurocinema у Суботици, Биоскопу Фонтана у Београду и Биоскопу Културног центра Нови Сад, саопштили су данас организатори.
filim
Фото: Printscreen

Програм ће отворити остварење "Најбоље године" редитеља Габриелеа Мучина - ова прича о Италији, од 80-их година до данас, испричана је кроз животе четворо пријатеља, кроз 40 година њихових љубави, трагања, успеха и неуспеха.

Филм "Избрисана историја" говори о провинцијском предграђу у којем три суседа сустижу нове технологије и друштвени медији, те они одлучују да се, уз помоћ хакера, боре против моћних ветрењача савременог живота и компаније Big Tech.

Трилер "Осиња мрежа" редитеља Оливијеа Асајаса дочарава Хавану раних 90-их година, када кубански пилот Рене Гонзалес отима авион и бежи са Кубе, остављајући за собом вољену жену и ћерку.

Филм "Тело христово" редитеља Јана Комасе је прича о двадесетогодишњаку који доживљава духовну трансформацију у притвору за младе и одлази у мали град да опроба срећу у ономе што заиста воли. Драма "Зној" Магнуса фон Хорна приближава гледаоцима унутрашњи живот инфлуенсерке и фитнес инструкторке Силвије Зајец.

Оскаром награђено остварење "Још једна тура" Томаса Винтерберга говори о четири пријатеља који раде као професори у средњој школи и покушавају да побољшају свој живот тиме што експериментишу константним одржавањем нивоа алкохола у крви.

Филм "Погрешан корак" Давида Викторија говори о томе како, након смрти оца који га је неговао, главни јунак Дани одлучује да је време да се врати свом животу.

Програм ће затворити најновије домаће остварење "Вампир" редитеља Бранка Томовића, у којем човек из Лондона долази у мало удаљено село у Србији да се брине о гробљу и почиње да има кошмарне снове и сумња да пријатељски настројени сељани имају злу намеру с њим.

Европски филмски маратон је део новог пројекта "European films for next generation" у оквиру Europa Cinemas програма "Collaborate to Innovate" који финансира Креативна Европа, а који се реализује са циљем креирања одрживог модела за привлачење младе публике и промоцију европског филма.

Један од фокуса пројекта је организовање специјалних пројекција европских дечијих играних филмова за старије основце уз уводно предавање стручњака из области филма у три биоскопа партнера на пројекту.

У оквиру пројекта биће организоване и специјалне пројекције европских документарних филмова за средњошколце, уз уводно предавање стручњака из области филма.

По најави организатора, у плану је и организовање дводневног тренинг семинара за чланове пројектног тима, као и за наставно особље основних и средњих школа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести