Фест од 2. до 11. априла с више од 70 премијера

БЕОГРАД: Међународни филмски фестивал - Фест, одржаће се 49. пут од 2. до 11. априла, када ће бити приказано више од 70 премијерних филмова, у организацији Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ), саопштено је из дирекције Феста.
bioskop
Фото: pixabay.com

Фестивал се ове године одржава под слоганом "Повратак у будућност“ с намером да као највећа и једна од најзначајнијих филмских манифестација у земљи и региону, допринесе поновном оживљавању великог платна и повратку публике у биоскопе.

Највећи филмски фестивал у Србији одржава се под покровитељством Града Београда и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић је изјавио да је ЦЕБЕФ упркос тешким тренуцима са којима се цео свет суочио, остао истрајан у намери да својој верној публици прикаже најновија остварења савремене кинематографије на 49. Фесту.

Такође је истакао да је од великог значаја за Београд одржавање тако великог културног догађаја у временима када је у већини земаља Европе на снази комплетна блокада.

С посебном пажњом селектован, овогодишњи фестивалски програм представиће више од 70 премијерних филмова најновије светске кинематографије у седам програмских целина, које ће публика моћи да погледа у биоскопским салама Центра Сава, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Синеплекса, нагласио је Хандановић.

Посебно нам је значајно што ће следећа година бити у знаку 50. Феста, а у сусрет јубилеју, ове године ФЕСТ-ова публика имаће прилике да на великом платну Сава Центра погледа култне филмове који су обележили претходне едиције фестивала у оквиру програма Фестових 50", закључио је први човек ЦЕБЕФ-а.

На свечаном затварању Феста, 11. априла, у ударном термину у Сава Центру, премијерно у Србији биће приказана нова, премонтирана верзија култног филма „Кум 3” Френсиса Форда Кополе, у коме играју Ал Паћино и Енди Гарсија, настала поводом 30-годишњице од првог приказивања тог остварења.

Последње поглавље саге о породици Корлеоне добило је и нов назив: "Кум, Епилог: Смрт Мајкла Корлеонеа“, којим Копола одаје почаст писцу оригиналног романа и сценаристи Марију Пузу, а укључује наслов који су изворно и наменили за трећи део "Кума”.

За потребе нове верзије, Копола је направио нов почетак и крај филма, и у новом руху “спаковао” одређене сцене, кадрове и музику.

Фест ће ове године бити одржан уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19.

Како наводе из дирекције, организационом тиму фестивала је приоритет здравље и безбедност публике, гостију и фестивалског тима.

Информације о почетку продаје карата за 49. Фест биће накнадно објављене.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести