Почиње 48. Фест: Скупљачи емоција

НОВИ САД: Филм Срдана Голубовића "Отац" отвориће 48. Београдски међународни филмски фестивал (ФЕСТ), посвећен сећању на глумца Бекима Фехмијуа, под називом "Скупљачи емоција".
o
Фото: Youtube Printscreen

До 8. марта публика ће моћи да види 96 премијерних филмова и да ужива у више од 300 пројекција у осам дворана. Од овог издања, Фест ће имати такмичарски програм, а за награде ће се такмичити 20 филмова из Србије и света. У сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, Фест ће доделити награду публике за најбољи европски филм из главног такмичарског програма.

Поред Голубовићевог новог остварења, у конкуренцији су и „Дама херц” Меј ел-Туки, „Глас” Огњена Свиличића, „Глориа Мунди” Робера Гедигјана, „Идеални кандидат” Хаифе ал-Мансур, „Камо среће” Ђиневре Елкан, „Матер” Јуре Павловића, „Медени” Алме Харел, „Млечни зуби” Шенон Марфи, „Монос” Алехандра Ландеса и Алексиса Дос Сантоса, „Нас две” Филипа Менегетија, „Невидљиви живот” Карима Ањуза, „Обојена птица” Вацлава Мархоула, „Умрећеш у двадесетој” Амyада Абу Алала, „Отписани” Закариаса Мавроеидиса, „Патроле” Стефана Командарева, „Полусестра” Дамјана Козоле, „Сумрак у бечком хаустору” Младена Ђорђевића, „Само 6,5” Саед Рустај и „Врба” Милча Манчевског

Петочлани међународни жири чине словеначки глумац Себастијан Каваца, српска глумица Наташа Нинковић, хрватска редитељка Дана Будисављевић, немачки глумац Клеменс Шик и српски редитељ Никола Љуца. Они ће, одлучивати о наградама за најбољи филм, најбољи сценарио, режију, најбоље мушку и женску улогу и најбољи деби.

Поред Главног такмичарског програма, филмови ће бити приказивани и у програмима Ван конкуренције, Фокус, Гала, Класик, Фест 48 и Специјалне пројекције. Тако ће, рецимо, "Гала" понудити најновије филмове Романа Поланског, Атома Егојана, Клинта Иствуда, Џима Џармуша, Вудија Алена, Андреја Кончаловског, а међу одабраним филмовима биће и "Џоџо ребит", "Светионик", "Тело Христово"... Програм "Класика" ове године биће посвећен ставаралаштву Неде Арнерић, а ван конкуренције наћи ће се филмови Горана Паскаљевића, Косте Гавраса, браће Дарден, док ће се мећу специјалним пројекцијама наћи и серија "Тајкун" Мише Терзића, као и телевизијски филм РТС "Пролеће на последњем језеру".

У знак сећања на великана домаћег глумишта Бекима Фехмијуа, а поводом деценије од смрти, Фест је најавио и ретроспективу његових филмова, а његов лик имаће централну улогу и у визуелном идентитету фестивала. овогодишњи су лауреати награде "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности су глумиц Мира Бањац, редитељ Коста Гаврас, те холивудска звезда Џон Малкович, који ће музичко-сценским перформансом под називом "Музички критичар" и затворити 48. Фест. Није, иначе, згорег подсетити на то да ће од сутра до 8. фебруара и новосадска публика, у биоскопу „Арена синеплекс”, бити у прилици да види репрезентативан избор остварења с Феста.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести