Фестивал филмског сценарија почео у Врњачкој Бањи

ВРЊАЧКА БАЊА: Не памтим да је за последњих око 30 година, колико пратим Фестивал филмског сценарија, у конкуренцији било оволико српских филмова, рекао је уочи отварања 43. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи један од чланова фестивалског жирија Ђорђе Милосављевић.
r
Фото: pixabay.com

Он је оценио да је, поред квантитета, импресиван и утисак о квалитету филмова снимљених између два фестивала, јер су неки имали велику гледаност у биоскопима, а други имају добар фестивалски живот.

"Ово је јака конкуренција о којој ће жири морати врло озбиљно да размишља", казао је Милосављевић, додајући како је сигуран да бар половина доброг филма јесте добар сценарио, јер "можете да направите лош филм и од доброг сценарија, али не можете да направите добар филм од лошег сценарија".

У такмичарском програму до 17. августа, на фестивалу који је најстарија и најзначајнија културна манифестација у Врњачкој Бањи, публика ће у званичном програму имати прилику да види 14 домаћих филмских остварења.

На летњој позорници "Данило Бата Стојковић" синоћ су приказани филмови "Краљ Петар Први", "Пси умиру сами", а до суботе у амфитеатру и у бањском биоскопу биће приказани и филмови: "Александра", "Ајвар", "Четири руже", "Злогоње", "Делиријум тременс", "О животу и о смрти", "Терет", "Такси блуз", "Шавови", "Режи", "Јужни ветар" и "Пијавице". Стручни жири у којем су, поред Милосављевића, и Биљана Максић и Милан Никодијевић (председник жирија) доделиће три награде за најбољи сценарио, а новинарски жири критике - једно признање.

Већ годинама постоји и постфестивалски програм, "Преко плота", у оквиру којег ће 18. и 19. августа бити приказани филмови "Балканска међа", "Између дана и ноћи" и "Која је ово држава", а ван конкуренције 17. августа локално остварење "Године у (в)етру" аутора Данета Станојчића.

Школу драматургије "Слободан Стојановић" водиће Иван Велисављевић. Биће уприличена и прослава 70 година Југословенске кинотеке, у оквиру које ће бити приказан дигитално рестаурирани филм "Ко то тамо пева" Слободана Шијана, који ће бити један од предавача Школе драматургије.

На Фестивалу филмског сценарија за претходне 42 године у такмичарској конкуренцији приказано је 426 филмова, уз велики број кратких, документарних, анимираних и видео филмова у пратећем програму. Одржана су 42 симпозијума претежно посвећена сценаристичким проблемима који имају далекосежан значај не само за смотру у Врњачкој Бањи, већ и за целокупну домаћу кинематографију.

Врњачка Бања традиционално додељује и златнике за допринос Фестивалу, који је ове године уручен глумцу Лазару Ристовском.

Он је, захваљујући, изразио задовољство што је овогодишњи фестивал отворен његовим филмом "Краљ Петар Први", а део свог говора посветио је пре неколико дана преминулом Гордану Михићу, сценаристи који је пет пута награђиван на Фестивалу филмског сценарија.

Четири пута награђиван је за најбољи сценарио - 1979. За филм "Освајање слободе", 1983. за филм "Балкан експрес", 1986. за филм "Срећна нова '49" и 1998. за сценарио филма "Црна мачка, бели мачор", а 1999. године добио је Кристалну призму за свеукупан допринос домаћем филму.

Публика се од сценаристе филмова и серија "Купи ми Елиота", "Немањићи, рађање краљевине", "Абсурдистан" и "Војна академија" опростила и минутом ћутања.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести