Фестивал иранског филма у КЦНС

НОВИ САД: Културни центар Амбасаде Исламске Републике Иран у Београду и Културни центар Новог Сада, најављују 18. Фестивал иранског филма (I део) који ће се одржати у Културном центру Новог Сада од вечерас до 12. маја. Улаз је слободан.
f
Фото: Iz filma "Ovde, bez mene" Bahrama Tavakolija

Вечерас на отварању ове манифестације биће приказан филм “Деца неба” (1997), режија Мајид Мајиди. Ради се о антологијском иранском филму, награђеном бројним наградама на угледним светским фестивалима, који говори о Алију, ђаку из техеранског предграђа.

Сутра ће бити приказан филм “Соломоново царство” (2010) у режији Шахриара Бахранија. У овом великом иранском филмском хиту “Соломон, Божији весник и краљ, молио је Бога да му подари идеално царство какво још ником није дато... А тада му је речено да се са поданицима припреми за долазак злих демона и ванземаљских бића која прогањају људе...”.

За 8. мај најављен је филм “Лејла је уз мене” (1996), у режији Камала Табризија. У овој комедији радња је смештена у доба иранско-ирачког рата. Филм “Наргесино доба”, у режији Негара Азарбајанија (2017) биће приказан 9. маја. Ово је паралелна прича о три наизглед сасвим различите жене: Гису, Ајлар и Наргес.

Реза Миркарими је редитељ филма “Тако близу а тако далеко” (2005), који ће бити приказан 10. маја. Успешни неурохирург посвећен послу, напушта свој позив и полази у пустињу како би пронашао и приближио се свом 18-годишњем болесном сину, који се под непрегледним небеским сводом пустиње бави посматрањем звезда.

У филму “Сасвим сам” (2013), у режији Ехсана Абдипура, који ће бити приказан 11. маја, дечак са надимком Ранyеро је 11-годишњак из Бушехра који се спријатељи са руским дечаком... Они склапају искрено пријатељство, али, када се у њихове животе умеша политика, све добија нови облик. На крају циклуса иранског филма, 12. маја биће приказан филм “Овде, без мене” (2010), у режији Бахрама Таваколија.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести