Фестивал Слободна зона отворен филмом о кувару Бордејну

БЕОГРАД: Фестивал играног и документарног филма "Слободна зона" вечерас је почео приказивањем остварења "Друмски тркач: Ентони Бордејн" у београдској Комбанк дворани.
b
Фото: Youtube Printscreen

Документарац Моргана Невила о светски познатом кувару, тв личности и писцу бестселера Бордејну (1956-2018), како су најавили организатори фестивала, доступан је српској публици само на отварању "Слободне зоне", пошто неће ићи у биоскопе, нити у онлајн понуду.

Симболично, "Слободну зону" су прогласили отвореном Ђорђе Радаковић и Сара Николић, представници Солидарне кухиње, независног колектива који обезбеђује храну и друге видове помоћи онима којима је она најпотребнија.

Директор фестивала Рајко Петровић рекао је да ће 17. "Слободна зона" представити кроз своје програме "прегршт несавршених и стварних филмских хероја који ипак не одустају од својих снова, система вредности и светоназора".

Говорећи пред бројним посетиоцима отварања, Петровић је рекао да ти филмски хероји потврђују да је "борба Давида против Голијата отворена и неизвесна до самог краја".

Водимо вас на путовање у прошлост, будућност и назад. Спустићете се у дубине људског срца, биће драматично, духовито, радоваћете се, а можда и плакати, поручила је Бранка Павловић, селекторка Међународне такмичарске селекције.

Селектор регионалне селекције "Хоризонти Балкана" Иван Бакрач истакао је да су прошли пут били сигурни да ће ова "Слободна зона" бити одржана под нормалним околностима, али уместо тога већ другу годину се одржава под маскама.

И нисмо могли да се не запитамо шта ће бити са нашом публиком, да ли ће људи да одустају од биоскопа? Ви сте ту, ви сте доказ да због вас правимо филмове и фестивале, да је јако важно да филм гледамо заједно, рекао је Бакрач.

На фестивалу "Слободна зона" до 9. новембра биће приказано 62 играна и документарних филмова и 24 краткометражних остварења, у 12 програма међу којима су Међународни такмичарски програм, као и "Хоризонти Балкана", "Компас", "Сонар" и други.

Фестивал ће 9. новембра затворити филм "Спенсер" о британској принцези Дајани (1961-1997), у режији Пабла Ларена, са Кристен Стјуарт у главној улози.

О наградама у Међународном такмичарском програму одлучиваће жири ког чине Мирољуб Стојановић, Небојша Слијепчевић и Јурица Павичић, док ће за "Хоризонте Балкана" одлучивати Хана Селимовић, Душан Касалица и Алириза Аренлију, а програм "14+" има засебан многољудни жири.

Филмови "Слободне зоне" могу се погледати у Београду у Дворани Културног центра, Комбанк дворани, Дому омладине, Сине гранд Биг Раковици, Арт биоскопу Коларац, Фонтани и Југословенској кинотеци, као и у нишком Синеплексу и Културном центру Новог Сада.

Фестивал су подржали Министарство културе Србије, Реконструкција женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институт.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести