Филм Деана Радовановића подржан у Естонији

ТАЛИН: Филмски центар Србије подржао је прошле године четири пројекта на конкурсу за Суфинансирање производње домаћих дебитантских дугометражних играних филмова, а једно од тих оставрења "Инстру Ментал" Деана Радоновића, управо је подржан и у Естонији.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Српски поројекат је подржан на управо окончаном конкурсу Естонског филмског института и одобрена су му новчана средства у износу од 50.000 евра, а у оквиру конкурса за Суфинансирање мањинских копродукција.

У свом образложењу, естонска комисија описала је овај деби као "одважан експериментални филм о медисјким манипулацијама".

Српски продуцент филма "Инстру Ментал" је млада продуцентска кућа Нулта тачка коју предводи Рамона Плазинић, а естонски копродуцент Вели Рајасар већ је сарађивао са Деаном Радовановићем на четрдесетоминутном филму "Фишерманово певање".

Радовановић је до сада најпознатији по својим кратким филмовима "Ако икада једне ноћи било кад" и "Парадигма".

Радовановић је напоменуо да је данас јасније више него икад да је истина концепт који се ствара у корист концентрисаних структура моћи, стоји у редитељској експликацији, да политичко-медијски комплекс непрестано врши субверзију те истине, и да је параноја наспрам оваквог система лажи и обмана више него оправдана.

Планирано је да "Инстру Ментал" буде српско-хрватско-естонско-португалска копродукција, а ово је, треба истаћи, уједно и први случај копродукције између Србије и Естоније.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести