Филм "Кво вадис, Аида?" освојио две награде у Луксембургу

ЛУКСЕМБУРГ: Филм "Кво вадис, Аида?" ауторке Јасмиле Жбанић награђен је на 11. Филмском фестивалу у Луксембургу са два признања - главна награда, као и награда критике, јавили су данас светски медији.
k
Фото: anjug ( YouTube/ printscreen)

Кандидат БиХ за овогодишњег Оскара почетком недеље номинован је и за најбољи филм ван енглеског говорног подручја за награду БАФТА, коју додељује Британска филмска академија.

Награде БАФТА биће уручене 11. априла на свечаности онлине, без публике, због епидемије вируса ковид-19.

Филм "Кво вадис, Аида?" према сценарију и у режији Јасмиле Жбанић награђен и на Лондонској недељи филма у децембру 2020. године са три награде - за најбољи филм и најбољу редитељку, као и најбољу глумицу - Јасна Ђуричић.

У том остварењу војног команданта босанских Срба Ратка Младића игра супруг Јасње Ђуричић - Борис Исаковић, који у најновијој мини серији “Породица”, тумачи и бившег председника Југославије - Слободана Милошевића.

"Quo Vadis, Aida?" Јасмиле Жбанић номинован за Оскара

ЛОС АНЂЕЛЕС: Америчка академија за филмску уметност и науку објавила је званичну листу номинација за награду Оскар, на којој се налази и филм "Quo Vadis, Aida?" босанскохерцеговацке редитељке Јасмиле Жбанић.

Филм Жбанић о дешавањима у Сребреници номинован је у категорији за најбољи страни филм, заједно са филмовима "Another Round" из Данске, "Better Days" из'' Хонгконга, "Collective" из Румуније и "The Man Who Sold His Skin" из Туниса, преноси АП.

Овогодишња церемонија доделе награде Оскара биће одржана 25. априла.

Номинације за Оскара путем видео-позива из Лондона објавили су глумица Пријанка Чопра и певач и глумац Ник Џонас.

Филм "Quo Vadis, Aida?" номинован је и за две награде БАФТА, у категорији за најбољег редитеља и најбољи страни филм, подсећа босански портал Кликс.

Додела БАФТА награда заказана је за 11. април.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести