Филм Мушкарци не плачу вечерас отвара фестивал у Херцег Новом

Филмски фестивал у Херцег Новом вечерас ће бити отворен на Канли кули регионалном премијером остварења “Мушкарци не плачу” редитеља и сценаристе Алена Дрљевића, добитника Специјалне награде жирија на 52. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима.
muskarci ne placu, promo snimak
Фото: Промо материјал из филма

„Мушкарци...”, који окупља импозантну глумачку екипу на челу са Борисом Исаковићем, Емиром Хаyихафизбеговићем, Ивом Грегуревићем и Јасном Ђуричић, представљаће и увод у главну такмичарску селекцији, у којој ће се још наћи  „Када дан није имао име„ македонске редитељке Теоне Митевске, „Реквијем за госпођу Ј.” Бојана Вулетића, „Не гледај ми у пјат„ Хане Јушић, „Слава” бугарског ауторског двојца Кристине Грозеве и Петра Валчанова, „Фиксер” Адриана Ситаруа, „Топлотни удар” Аргириса Пападимитропулоса и „Напољу” мађарског синеасте Ђерђа Криштофа. О наградама ће одлучивати жири који творе редитељи Милчо Манчевски, Зринко Огреста, Инес Тановић и Иван Салатић, те глумица Наташа Нинковић.

У „Мушкарцима” играју и Емир Хаџихафизбеговић, Иво Грегуревић, Миралем Зупчевић, Леон Лучев, Ермин Браво...

Најављене су и две светске премијере црногорских остварења у ревијалној регионалној селекцији – „Тхе Боокс оф Књиге - Случајеви правде” Зорана Марковића и „Искра” Гојка Беркуљана, уз остварења попут Шербеyијиног „Ослобођење Скопља” и „Афтерпарти” Луке Бурсаћа, а на фестивалу ће бити приказано и осам награђиваних европских филмова под окриљем селекције „Кино Европа”, које је одабрао редитељ Иван Мариновић.


Документарци и студентски радови

Фестивала у Херцег Новом ове године има укупно три такмичарска програма: поред играног филма ту је и селекција документараца, као и остварења студената филмских школа из региона. Међу одабраним документарним филмовима нашао се и „Рин-

гишпил” Луке Попадића, а у селекцију студентских радова уврштена су четири кратка остварења младих српских редитеља: „Фајронт” Милене Грујић, „Глад” Тамаре Тодоровић, „Тишина” Јоване Аврамовић и „Парализа” Душана Зорића.


„Биће то селекција намењена правим љубитељима арт филма, која нам представља најновије трендове и тенденције у савременој европској продукцији”, појаснио је Мариновић, најављујући остварења попут „Силни” Мишела Азанависијуса, о легендарном редитељу Жан-Лику Годару, затим „Срећан крај” Михаела Ханекеа, па „На души и телу”, ексцентричну драма мађарске редитељке Илдико Ењеди која је добила Златног медведа за најбољи филм на 67. Берлинском фестивалу, а фестивал ће 7. августа затворити овогодишњи кански победник „Квадрат” Рубена Остлунда.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести