Филм "Нечиста крв" добитник награде за најбољи сценарио

ВРЊАЧКА БАЊА: Филм “Нечиста крв - Грех предака“ Милутина Петровића донео је прву награду на 45. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој бањи сценаристи Војиславу Нановићу и аутору адаптације сценарија Милени Марковић.
n
Фото: Tanjug/Marko Crnoglavac

Признање је доделио жири који чине Ивана Вујић, Александар Ђаја и Радослав Зеленовић, а у образложењу одлуке стоји да је овај сценарио "изванредна фреска ликова Боре Станковића, као и слика српског патријархалног менталитета и његове борбе за опстанак и ослобођење од турске власти".

Ово остварење је приказано 13. августа на свечаном отварању фестивала, када су се публици поклонили глумци и екипа филма, а унука Војислава Нановића, Јована Станојловић, примила је награду у његово име и тим поводом се захвалила свим сарадницима филма и изјавила да је на симболичан начин то први капитал који је Нановић својим великим делом унео у Задужбину која носи његово име, као и да их све прати његов благослов.

Након приказивања у Врњачкој бањи, публика ће "Нечисту крв" моћи да погледа сутра на свечаном отварању Дунав Филм Феста и 22. августа на 56. Фестивалу глумачких остварења - Филмски сусрети у Нишу.

Биоскопска премијера у Београду заказана је за 24. август у Комбанк дворани и дворани Цинеплеxx Галерија Белграде, а биоскопска дистрибуција у Србији и целој Европи почиње 26. августа.

Улоге у овом остварењу тумаче Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Феђа Штукан, Тим Сејфи, Нела Михаиловић, Марко Грабеж, Александар Ристоски, Недим Незировић, Дејан Бућин, Теодора Драгићевић, Милица Гојковић и Ваја Дујовић.

Филм су подржали Филмски центар Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, МЕДИА фонд Креативне Европе и Делегација Европске Уније у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести