"Јужни ветар" и "Нечиста крв" отворили Фестивал у Врњачкој Бањи

ВРЊАЧКА БАЊА: Пројекцијама филмова "Нечиста крв - Грех предака" Милутина Петровића и "Јужни ветар 2: Убрзање" Милоша Аврамовића вечерас је отоворено 45. издање Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, које ће трајати до 18. августа.
bioskop
Фото: pixabay.com

Остварење редитеља Петровића, рађено по сценарију Војислава Нановића, биће приказано српској публици први пут након његове премијере на филмском фестивалу на Палићу, а уочи биоскопске дистрибуције.

Своју српску премијеру је вечерас доживео Аврамовићев филм “Јужни ветар 2: Убрзање“ након светске премијере на филмском фестивалу у Пули, када је екипи филма Хрватски аудио-визуелни центар уручио посебно признање у знак захвалности за заједнички развој копродукција и публике.

Поред ова два наслова, за награду за најбољи сценарио ће се у главном такмичарском програму такмичити још седам филмова: “Једини излаз“ Дарка Николића, “Оаза“ Ивана Икића, “Лихвар“ Немање Ћеранића, “Жив човек“ Олега Новковића, “У име народа“, који је Дарко Бајић урадио по предлошку Милована Витезовића, “Пролећна песма“ Наталије Аврамовић и “Викенд са ћалетом“ Мирослава Момчиловића.

Ова остварења се такмиче за прву, другу и трећу, као и специјалну награду, а од ове године установљено је и посебно признање “Гордан Михић - Златно перо“.

Председник жирија који ће одлучивати о добитницима награда је редитељ Срдан Голубовић, који је прошле године однео победу на фестивалу филмом “Отац“.

Поред тога, о добитнику награде “Горки лист“ одлучиваће гласови публике.

Поред главног програма, посетиоце фестивала очекује и пратећи програм који, између осталог, чине концерти, симпозијум и Летња школа драматургије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести