Филм Новосађанке Биљане Тутуров на Белдоксу

НОВИ САД: Након учешћа на више од двадесет фестивала међу којима су Visions du Reel (Нион, Швајцарска), Hot Docs, (Торонто, Канада) и освојене награде Европске документаристичке мреже ЕДН на Сарајево филм фестивалу 2017, филм “Када дођу свиње”, Биљане Туторов, вечерас (21 час, Дворана Културног центра Београда) је на програму домаће такмичарске селекције на фестивалу документарног филма Белдокс.
beldoks
Фото: Youtube Printscreen

Главна јунакиња овог дугометражног остварења је Драгослава Алексић. Она има четири телевизора, троје унука, две најбоље другарице и мужа са којим се отима за даљински управљач. Живела је у пет земаља а да се није померила из свог стана у једној варошици близу границе. Медији и политика су се увукли у породичну интиму; док она са хумором и чврстином промишља о томе. Уместо бајки измишља за децу приче из стварног живота, док у њој, нада у бољу будућност не јењава.

Њен ненаписан животни мото би могао да гласи: “Од ујутро од када устанемо, сваки наш гест је чин одговорности којим започиње промена света”.

Желела сам да испричам причу из угла старије жене окружене породицом, која је паметна и духовита, друштвено и политички заинтересована, која живи на периферији земље, а не у главном граду, која није гладна и чија је драма у томе што схвата да живимо као нојеви глава забодених у песку, правећи се да не схватамо посрнуће које нам се догађа, каже Новосађанка Биљана Туторов, редитељка, сценаристкиња и продуценткиња филма “Када дођу свиње”.

Драгослава је, наставља наша саговорница, одговорна грађанка за разлику од “елите” наше земље, како владајуће тако и опозиционе, која из својих комфорних станова и вила презире “обичан” народ.

Иначе, прошле недеље њен филм је имао северноамеричку премијеру на Hot Docs - највећем фестивалу документарног филма у Северној Америци, а биће приказан и на фестивалу Subversive у Загребу у оквиру међународног документарног такмичарског програма.

В. Ц.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести