Филмови младих аутора из Србије на фестивалу у Америци

ЊУ ЏЕРСИ: Група младих филмских стваралаца представиће своје документарне краткометражне филмове, на Међународном филмском фестивалу Њуарк који се одржава до до 13. септембра у истоименом месту, у близини града Њујорка у америчкој држави Њу Џерси.
film
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Ива Милојковић, Милица Живанчевић, Петар Лакић, Јован Пјевић и Исидора Лазић, представиће своје документарне краткометражне филмове, снимљене у оквиру школе докуметарног филма за средњошколце Free Zone Filmaker School.

Седамнестогодишња ученица школе за дизајн из Београда, Ива Милојковић у Њуарку ће дебитовати са својим документарцем " И све је још увек ту, али није више као што је некад било", у коме се заједно са другарицом присећа свог детињства.

Ходајући кроз места где су провеле највише времена као деца, воде нас кроз ликове и приче које су стварале док су биле мале и отварају нам чаробна врата у свет маште.

Милица Живанчевић ће се представити краткометражим документарцем "Твоје друго име", филмом који је јединствено писмо стварности, уметности, љубави и времену.

Ауторка у свом филму гледаоца води кроз пределе који представљају само обрисе мисли о протоку времена, показујући нам да је живот борба у којој увек тежимо да ухватимо прави тренутак.

Милица има 19 година и ове године је постала студенткиња монтаже на Факултету драмских уметности у Београду.

Петар Лакић, Јован Пјевић и Исидора Лазић програму фестивала у Њуарку допринеће својим краткометражним документарним филмом Yaaas Queen - о лудој ноћи и дану после у животу једне необичне дрег краљице.

Остварења одабрана да буду приказана на Међународном филмском фестивалу у Њуарку снимљена су у оквиру трећег издања школе документарног филма за средњошколце Free Zone Filmmaker School која је реализована током школске 2018/19. године у оквиру програма Слободна Зона Јуниор (Фонд Б92).

Сва три филма приказана су прошле године на Филмском фестивалу Слободна Зона у Београду и Међународном фестивалу документарног филма Докуфест у Призрену, а филм Иве Милојковић И све је још увек ту, али није више онако како је некада било приказан је и на Фестивалу кратког филма Кратка форма у Горњем Милановцу.

Програм Слободна зона Јуниор успостављен је 2006. године са намером да се у Србији покрену разговори и прошире знања о актуелним друштвеним и политичким темама из целог света, те да се путем примене ангажованих филмова у образовању допринесе развоју критичког размишљања код младих људи, повећању медијске писмености, толеранције, те разбијању предрасуда и стереотипа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести