Фипресци Србија: Награђени Слобода Мићаловић и Срђан Тодоровић 

БЕОГРАД: Глумица Слобода Мићаловић је у Музеју југословенске кинотеке примила награду Фипресци Србија за најбољу женску улогу, а додељена јој је за улогу у филму „На млечном путу“. 
sloboda micalovic
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

Захваливши на награди, Мићаловић је рекла да она припада целој екипи филма и Емиру Кустурици који јој је дао шансу да уради нешто ново.

Глумци, приметила је, често умеју да кажу како им реч критичара и није толико важна, посебно кад направе лошу улогу. 

С њом се није у потпуности сложио Срђан Тодоровић, који је награду Фипресци добио за најбољу мушку улогу. 

Тодоровић, који је награђане за улогу у филму „Проклети пас“, рекао је да је затечен наградом, јер оне обично долазе од жирија у којима седе колеге глумци, редитељи, сценаристи. 

Ово је прва награда у мојој каријери коју сам добио од критике коју изузетно ценим и поштујем и не бих се сложио с колегиницом Мићаловић, јер мене итекако интересује шта пише у новинама нарочито када ме похвале, казао је Тодоровић. 

Српска секција међународне федерација филмских критичара - Фипресци Србија за За најбољи филм прогласила је „Реквијем за госпођу Ј.“ Бојана Вулетића, који је добио признање и за најбољу режију и сценарио. 

За најбољу фотографију награђени су Горан Воларевић и Мартин Шец за филм „На млечном путу“, док је признање за најбољу монтажу припало Ђорђу Станковићу за „Афтерпарти“. 

Према мишљењу Фипресци Србија, најбољу музику је написао Немања Мосуровић за остварење „Проклети пас“, док је најбоље костиме урадила Јелена Стокућа за филм „Зона Замфирова“. 

Награда за најбољи дикументарни филм отишла је у руке редитељке Миле Турајлић за остварење „Друга страна свега“, док је за најбољи страни филм проглашено остварење „Без љубави“ Андреја Звјагинцева. 

Посебна награда за животно дело и трајни допринос Српској кинематографији уручена је Ђорђу Николићу, који је био директор фотографије на различитим филмским пројектима од 1960. године. 

Татјана Цветичанин је примила постхумно признање за њеног преминулог супруга Александра Д. Костића који је био цењени драматург, филмски критичар и уредник филмског програма на ТВ Б92. 

Слобода Мићаловић је награду посветила свом преминулом оцу који би се, како је рекла, силно радовао да може да је види.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести