Гинић најбољи глумац Сарајевског филм фестивала, најбољи филм "Кос кос купина"

САРАЈЕВО: Награда "Срце Сарајева" за најбољи филм припала је филму "Кос кос купина" Грузијке Елене Наверијани, док је вечерас на свечаности уручења награда Сарајево филм фестивала (СФФ) за најбољег редитеља проглашен Украјинац Филип Сотниченко за "Ла Палисиада".
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

На свечаности у Народном позоришту у Сарајеву, "Срце Сарајева" за најбољу глумицу уручено је Екатерине Чавлешвили за "Кос кос купина", док је за најбољег глумца проиглашен Јован Гинић у "Lost Country" (Изгубљена земља).

Чланови жирија глумци Мија Васиковска (Mia Wasikowska), Златко Бурић и Даница Ћурчић, редитељ Јурај Леротић и филмски посленик Џош Сигел (Josh Siegel) оценили су да је Чавлешвили, између осталог, остварила "стоичку и сензуалну" улогу.

"Хвала (Перишићу) што ми је пружио велико поверење. Свака награда ми посебно значи. Даје ми додатни мотив да останем у овом лудом, али прелепом свету филма", проучио је млади Гинић.

Жири Такмичарског програма - Документарни филм Ива Димитрова, Никлас Енгстром и Петер Керекес доделио је "Срце Сарајева" дугометражном остварењу "Флашароши" Немање Војиновића, док је најбољи кратки документарни филм "Валерија" Саре Јуринчић.

Жири је Посебан помен доделио филму "Fairy Garden" аутора Ђерђа Шомођварија (Gergo Somogyvari).

Награда за људска права у категорији документарног филма припала је остварењу "Silence of Reason" Кумјане Новакове, која је награду посветила "свакој жени која је доживела било коју врсту насиља".

Посебна награда за постизање родне равноправности припала је "незаборавном филму" "De Facto" Селме Доборац, одлучио је жири у коме су били Џеј Ван Хој (Jay Van Hoy), Нашен Модли (Nashen Moodley) и Мила Шлингеман (Schlingemann).

"Срце Сарајева" за најбољи кратки филм припало је делу "27" ауторке Флоре Ане (Anna) Буде, одлучио је жири у коме су били Балаш Турај (Balasz Turai) , Нина Родригез (Rodriguez) и Вим Ванакер (Wim Wanacker).

Жири Студентског филма, Кумјана Новакова, Томек Папакул и Дамир Шагољ, одлучио је да посебно помене "Ниска трава" аутора Давида Гаша, док је "Срце Сарајева" за најбољи филм селекције припало "Falling" Ане Гимес (Anna Gyimes).

Директор СФФ Јован Марјановић је уручио "Почасно Срце Сарајева" редитељки Лин Ремзи (Lynne Ramsey) истакавши да је њена једиствена способност да осмисли приче које долазе дубоко из људског искуства "више него изванредна".

Ауторка филмова попут "Ratcatcher", "Mavern Callar" и "We Need To Talk About Kevin" је "таленат који је у стању ухватити сирове емоције и сложеност људских односа", додао је Марјановић.

Поздрављена аплаузима, Ремзи је на позорници Народног позоришта истакла да држи признање до кога јој је стало и представља јој "такву част".

"Надам се да ћу снимити још филмова и да ћу се вратити у Сарајево", поручила је Ремзи.

СФФ је почео 11. августа и требало је да буде завршен 18. августа, али су због среде проведене без пројекција, услед Дана жалост због злочина у Градачцу, одложени филмови пребачени за 19. август.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести